Az idegenvezető ajánlása

Nagyon szeretek turista nem járta erdőkben magányosan barangolni. Gyakran eszembe is jut, milyen szép az őserdő egy kiadósabb zuhé után; milyen kellemes is az ösvényeken sétálni, pancsolni egy kicsit egy patakban, lefagyasztani magam egy erdei vízesés medencéjében. És persze azonnal a Khao Sok nemzeti park jutott eszembe, Dél-Thaiföld hegyei közt. Ez is egy olyan hely, ami az „Idegenvezető titkos Élete” rovatunk cikkei közé kívánkozik.  

Az alatt a nyolc év alatt, amíg arrafelé laktam, szinte minden hónapban magam is elmentem oda kikapcsolódni, nem csak a “szokásos” turista csoportjaimmal. Most azonban (sajnos) csak évenként pár alkalommal tehetem ezt, amikor amúgy is lecsapok az irodára, aláfirkantom az új szerződéseket és egy kicsit bulizgatok a csapattal. Ezt a lenyűgöző helyet szeretném bemutatni ebben az írásban.  

A KHAO SOK NEMZETI PARK

A Khao Sok Nemzeti Park Surat Thani tartományban, félúton Phuket és Koh Samui között, egy nagyon különleges  hely. Földünk legősibb esőerdeje borítja. Hatalmas mészkőcsúcsok törnek az ég felé, mély völgyek, csillogó tavak, a sziklákról lezúduló vízesések, izgalmas barlangok, kanyargó dzsungelösvények, hegyi kilátó és pihenőhelyek, változatos vad-, és növényvilág és még sok minden más teszik ezt a helyet felejthetetlenné. Fantasztikus hely ez nyaralásra, természetjárásra, madár és vad fotózásra. Mindenre, ami életre szóló élményekkel ajándékozhatja meg a trópusi természetbe látogatót.

Területe 739 km², és itt található a Chieow Lan Tó is, melynek vizét a Ratchaprapha völgyzáró gát duzzasztja a Balaton nagyságának másfélszeresére. A park területén van Dél-Thaiföld legnagyobb szűz hegyvidéki erdősége, a föld harmadik legősibb, 12 millió éves esőerdejével, ami idősebb és sokkal-sokkal változatosabb, mint az Amazonas méltán híres esőerdeje.

Vadvilága képviselői közt megtalálható a maláj tapír, az ázsiai elefánt, a tigris, a szambar szarvas, a medve, a guar, a banteng, a serow, a vaddisznó, a disznófarkú makákó, a langúr, a fehér kezű gibbon, a mókus, a munjak és az egérszarvas.

Ez persze csak egy elnagyolt felsorolás, Ázsia trópusi vidékei állatfajainak majd egyharmada megtalálható itt. Különösen érdekes, hogy Thaiföld vad elefántjainak egyik legnagyobb populációja is itt él háborítatlan körülmények között.

A gazdag vadvilágra alapozva sok különleges túrát, nappali és éjszakai vadles szafarikat, természet és madár fotós táborokat is szervez a nemezti park.

A tengerszint magasságától induló, a hegyek oldalán kb. 1000 méter magasságig terjedő trópusi erdőkben változatos a növényi élet. Lombhullató és örökzöld fák sűrű erdei, bambuszligetek, liánokkal és sűrű aljnövényzettel átszőtt „igazi” esőerdők váltogatják egymást, ahogy a kanyargó és fel-le hullámtó ösvényeken haladunk. Ennek a gazdag növényvilágnak talán a leghíresebb látnivalója a bua phut, a föld leghatalmasabb virága, ami a hegyi erdőkben nő.

Ez azonban megint csak egy laza felsorolás, a lényeg nem is ez, hanem az érzés ami azonnal elkap, amikor odaér az ember. Az igazi és érintetlen természet hívó szava. A sok száz kilométernyi hegyi és dzsungel ösvény csábít egy vagy több napos barangolásra. Ezt azonban csak tapasztalt helyi vezetővel tudom ajánlani. Ez itt az igazi dzsungel, aminek komolyabb étvágyú lakói esetleg össze is téveszthetik az aznapi vacsorával.

KEDVENC HEGYEN-VÖLGYÖN PROGRAMOM A KHAO SUOK-BAN

Ez a park hivatalos turista térképe. Minden rajta van, amit egy arra járó kedves vendégek ajánlanak. Azok a helyek azonban, ahol már nem látnák igazán szeretettel a tömegutast, hát azok nem. Pedig ezek az igazi bennfentes helyek. Ezeket tehát én is kihagyom az ismertetésből. Összeválogattam pár képet arról, milyen is számomra Khao Sok. Persze, ez egy lehetetlen küldetés, mert mindenkinek mást mond ez a táj. Ráadásul képe napról-napra változik. De a legszemkápráztatóbb csoda maga a napfény játéka a lombok között és a hegyvidék erdőkkel borított csúcsai felett. Egyszerűen: El kell menni és meg kell nézni!

AZ ÉN KEDVENC KHAO SOK PROGRAMOM

Az első adag kép (lád lejjebb) kedvenc útvonalam, a hat vízesés túra környezetét mutatja be. Hegyen-völgyön, patakok mentén keskeny ösvényeken visz ez az egy vagy két napos barangolás legalább hat “darab”, a dzsungelben megbúvó vízesés mellett. Én két nap alatt szoktam teljesíteni, mert ráérek és minek rohanjak, ha már természeti csodákat jöttem megszemlélni. Van belőlük bőven.

A túra kezdetét megelőző délután szoktam megérkezni „alaptáboromba”, a park főbejáratától pár száz méterre, a főúttól kicsit távolabb fekvő Khao Sok Paradise Resort-ba. A képek alapján jól érzékelhető, hogy ez sem egy egyszerű kis hely. Ami azonban nem látható, az pár száz majom, amik az alkonyatban lejönnek a hegyoldalból a közeli folyóra szürcsölgetni és beszélgetni egy kicsit. Ez és a gyorsan beálló trópusi éjszaka szokott álomba ringatni a teraszon. Függőágy, szúnyogháló és egy nagy adag a kedvenc malátaszörpömből is szokott segíteni ebben…

Innen indulok következő reggel az első kirándulásra, az öt vízesést is bejáró nyugati ágon. Közepesen megerőltetően kapaszkodós dzsungeltúra ez, sok-sok látnivalóval, rengeteg fényképezéssel. A legtávolabbi pontja a Ton Kloy vízesés, kb. 7 kilométerre a csapás kezdetétől. Itt szoktam elpusztítani a magammal hozott ebédet, és zsibbadok egy kicsit, mert a déli melegben meneteljen az, akinek dolga van. Visszafelé még beugrom  a Tarn Sawan vízeséshez, aztán irány vissza a függőágy. (Remek vacsora a teraszon, kellemes beszélgetés a háziakkal egy kis közös vizipipa füstöléssel kombinálva, aztán a szokásos altató malátalé.) Ez egy kb. 20 kilométeres túranap. 30 fokban és ezer százalékos dzsungel párában azonban éppen elég. Kell utána ez a kis esti lazítás.

Másnap reggel a maradék, egy tényleg izgalmas dzsungeltúra következik. Ez az ösvény keleti ága, egészen a Síp-et-Chan vízesésig. Ez rövid, de meglehetősen közeli és vad találkozás a dzsungel durvább részével. Fantasztikus és kicsit megerőltető. De, bár lusta természetű vagyok, soha sem tudom kihagyni. Ebédre érek vissza, aztán ejtőzöm egy kicsit. Utána átmegyek programom következő szakaszához a Ratchaprapha gát csónak kikötőjéhez, tavi vakációm kezdetéhez.

A VILÁG EGYIK LEGSZEBB HEGYI TAVA

Ez a kikötő, ahonnan kirándulásom pihenős, vízen lebegős része következik. Ebben a park egy másik természeti csodája, a Chieow Larn tó segít. Az 1950-es évek elején, 800 méteres tengerszint feletti magasságban létrehozott mesterséges tó ma már 164 km2 területű, elképzelhetetlen szépségű mesterséges alkotás. Mélysége változó, 80 és 200 méter közötti. Kb. 2000 kisebb-nagyobb patak, folyók, a monszun esők táplálják vizét. Felszíne alatt elárasztott erdőségek, barlangok, falvak találhatók, ezért remek merülőhelyei is vannak. Mintegy 150 halfajt telepítettek bele, így a horgászok paradicsoma is. A tükörsima víz ideális a kajakos és csónakos kirándulásokhoz is. Néhány kép erről a varázslatról:

Itt szoktam teljes erőbedobással semmit tenni akár napokig is. Elcsónakázom valamelyik úszó “szállodába” és egyszerűen csak elvagyok, mint a befőtt. Lebegés a víz felett, a naplementék, a telihold a tó felett és a hajnali hangulat, ahogy az első kávéért sikoltva kimászom az emberek közé… Nagyjából csak ennyi. Egyszerűen lehetetlen leírni azt a szinte földöntúli nyugalmat és boldogságot, amit ez a hely áraszt. Csak pár óra és az ember elfelejt mindent, amit a tó partján maga mögött hagyott. Elhatároztam, hogy a tó mind a 11 úszó szállodáját végiglátogatom. Egészen jól haladok ezzel a projekttel, de (szerencsére) még van pár távolabb eső hely, amit fel kell fedeznem. Nagyon különleges világ ez, írtam is róla egy bővebb ismertetőt (lásd a hivatkozott cikket).

MIKOR SZERETEM LEGINKÁBB KHAO SOK-OT?

Khao Kok minden évszakban gyönyörű, de minden évben van pár hét, amikor mindent visz. Igyekszem az egész Khao Sok üdülést május közepére-végére időzíteni és úgy, hogy a tavi napok lehetőleg telihold idejére essenek. Az elvonuló tavaszi monszun után a természet megújul, harsog a zöld és dühöngve virágzik minden. A patakok és vízesések vízhozama ilyenkor a legnagyobb és a harsogva áramló-lezúduló, kavargó víztömegek látványa különlegesen lenyűgöző. A telihold még rá tud tenni erre jó pár lapáttal a természeti csodákból. Lehetetlen ez írásban visszaadni, ezért és sem írok róla túl sokat, csak két darab, ott „lőtt” fotóval és róluk eszembe jutó emlékekkel szeretném példázni ezt.

A trópusi telihold mindig különös hatással van rám. Úgy járok vele, mint a komolyabb farkasok. sugárzó fénye feltölt valami mindent szétfeszítő energiával. Ilyenkor nemhogy aludni, de akár még nyugodtan ücsörögni sem tudok. És természetesen szeretném ezt a gyanúsan tökéletes érzést bele is üvölteni a csendbe. Ezt persze nem lehet, ezért a magoldás az éjszaki csónakázás.

Alkonyat után beevezek a tó közepére és hagyom, hogy a következő pár óra csak úgy megtörténjen velem. A beálló sötétségben az érzékek kiélesednek; tökéletesen hallani a parti dzsungelben lopakodó, éjszakai szállást kereső állatok neszezését. A telihold fényében tökéletesen kirajzolódnak a partok borotvaéles kontúrjai. Kisvártatva elhal a parti neszezés is, csak a csónak palánkjánál kotyogó apró hullámok suttogása marad.

Csak ketten vagyunk a tavon ilyenkor. A Telihold és én. Ő gondosan ezüsthidat rajzol a part és közém. Én meg meg sem mozdulok, csak vagyok.

Itt fent, 800 méteren csodálatosan hűvösek a trópusi reggelek. Még hajnalhasadás előtt felébreszti az embert a feltámadó szél csípős lehelete. Magára húzza a takarót és csak úgy néz ki a fejéből. Iszonyatosan kellemes ez az érzés. Aztán elkezdődik az ébredés. A hegyek mögött felkelő nappal kezdődik, amelynek egyre erősödő fénye vöröses derengésbe vonja az ajtókereten túli látványt. Először csak a hajnali pára látszik, majd lassan felsejlenek a táj egyes elemei is. Egyre élesebbé válnak a kontúrok és megjelennek, megerősödnek a színek is.

Amint megjelenik a napkorong is a hegyek felett, egy csapásra megváltozik minden. Pár perc alatt megszűnik a pára, foszlányai lassan elúsznak a hegyoldal előtt. Pár percre borotvaélessé válik minden, a legtávolabbi fák levelei is. Ez egy olyan pillanat, amikor meg kell nyomni a kioldó gombot. Így teszek én is, minden hajnalon.

A CHIEOW LARN TÓ ÚSZÓ SZÁLLODÁI

A tóról, különleges úszó szállodáiról és a környék program lehetőségeiről írtam egy bővebb anyagot is a korábbiakban. Érdemes elolvasni azt is!

Write A Comment