Tagadhatatlan, hogy a trópusokon a legkellemesebb éjszakai szállásnak valahol egy vízen ringatózó, az éjszakai friss szellővel átjárt bungaló a legkellemesebb hely. Ezért aztán a trópusi övezetben mindenhol megtalálhatók a folyóparti és tavi úszó szállodák. Építési stílusuk tükrözi a helyi „hajdanvolt” bennszülött stílusokat és a helyben található természetes alapanyagokra használják.

Legizgalmasabb kialakítás formájuk mottója a lebegés. A csoportos pontonokra vagy önálló úszó blokkokra rakott bungalók pallóhidakkal, bambusz ösvényekkel összekötött rendszer a központi szállodablokk pontonjához csatlakozik, ahol megtalálható minden központosítható szállodai szolgáltatás. Étterem, bár, gym, masszás szalon, lobby, Tv, internet sarok. Itt rendelhetők a csatlakozó vizi és szárazföldi túra blokkok, kajakok, horgászfelszerelés és akár a búvár felszerelés is. Igen gyakori, hogy a központi vizesblokkok, zuhanyozók egy kis pallón át érhetők el azon a kis szigeten, parton, ahová a szálloda is ki van horgonyozva.

A CHIEOW LAN TÓ ÚSZÓ SZÁLLODÁI

A szálloda stílus és szolgáltatásainak bemutatására, szerintem, a legjobb választás a Khao Sok Nemzeti parkban létesített 164 km2 területű Chieow Lan tó rafthouse rendszerének rövid ismertetése.

Jelenleg 17 ilyen szálloda úszkál szanaszét a tó vizén, kis öblökben vagy szigetek közt megbújva, esetleg a tóparthoz csatlakozva, igen egzotikus nevekkel.

KraI Son, Klong Kee, Tam Gia, Klong Ssaeng, Prai Wan, Tree Tops, Nang Prai, Ton Toey, Klong Ka, Putowan, Smiley, Sai Chon, Chiew Lan, Phupa Waree, 500 Ray, Panvaree, Keeree Warin

Sajnos az utazók nagy része csak a kikötőhöz legközelebbi két szállodáig jutnak el valamilyen Khao Sok program keretében. A Phuketről induló 2-4 napos felfedező programjainkban is ezek szerepelnek.

TRÓPUSI LEBEGÉS A HEGYEK KÖZÖTT

De… Az igazi nyaralás akkor kezdődik, amikor nem az ilyen pár napos csomagokból választunk, hanem összehozunk egy igazi, legalább egy hetes tartózkodást a tavon, remek kis kiegészítő programokkal.

A nevek láttán nem csoda, hogy internetes kereséseknél ritkán bukkanhatunk rájuk. Az sem csoda, hogyha valamelyik fent van egy foglalási oldalon, akkor az ott megadott árak horrorisztikusak. Nem véletlen, hiszen a nemzeti park forgalma erősen szabályozott. Ezért aztán ezek a helyek, különösen a jobbak, szinte maguktól megtelnek. Van olyan is köztük, ahova csak személyes ajánlás alapján lehet foglalni.

A KELETI KÉNYELEM ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI STÍLUSOK

Bárhogy is, bárhol is lebegnek a világ egyik legszebb hegyi tavának vizén, bungalóik az alábbi három stílus egyikét kínálják:

Bambusz bungaló stílus:

Ez a legolcsóbb. Ennek ellenére igazán autentikus az úszóház építése. A kis bambuszkunyhók pallókkal összekötött láncolata, remek pihenést biztosít. Légkondicionálás nyomokban sincs, de nem is kell. A tó fölött mindig kellemesen hűs a levegő. Hajnalban viszont le is hűl rendesen és bizony jól esik bebújni a takaró alá.

Modern bungaló stílus:

A vízen úszó bungalók építőanyaga valamilyen modern anyag. Ez szabad lehetőséget ad a belső építészek, lakberendezők számára, hogy kiéljék fantáziájukat és valami nagyon egyedi, és teljesen „keleti kényelem” kategóriájú szálláshelyet alakítsanak ki.

Deluxe bungaló stílus:

Ezek egyszerűen úszó lakosztályok, minden kényelemmel és szolgáltatással felszerelve, egy központi szálloda ponton köré csoportosítva. Nem nagyon van olyan szállodai szolgáltatás ami nem található meg ezekben.

Luxusvillák a vízen

És természetesen van végső kényelem kategóriai is. Ezek már nem bungalók vagy kis lebegő lakosztályok, hanem igazi luxusvillák. Ahogy az összes többi fajta ezek is egy központi kiszolgáló épületre vagy épületcsoportra vannak felfűzve és minden elképzelhető szállodai szolgáltatást is nyújtanak.

De, mit lehet egy hétig csinálni egy vizi kunyhóban?

Nagyon jogos kérdés, ami szerencsére könnyedén megválaszolható. A Khao Sok Nemzeti Park a világ legöregebb trópusi esőerdejével, gazdag természeti kincseivel, növény és állatvilágával szinte kimeríthetetlen lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek. A túrák a szállodákból indulnak és oda is viszik vissza a gyakran holtra fáradt utast. Néhány ilyen túra és program lehetőség:

Hajnali-, és éjszakai csónaktúra, Korall barlang túra, Gyémánt barlang túra, Nam Talung barlang túra, vadles túra, madárles túra, fotó túra, csónakos horgásztúra, patakparti horgászprogram, dzsungeltúra, Guilin viewpoint csónaktúra, sziklamászós kilátó program, a híres hét vízesés dzsungeltúra, Ban Ta Khun falu, Ban Cheow Lan falu és még sok egyéb érdekesség…

Write A Comment