TRADICIONÁLIS SZÁLLODA – A REMEK VÁLASZTÁS ÁZSIÁBAN

Tradicionális, kínai stílusú szállodai belsőépítészet. Penang, Malajzia

Ázsia keleti felében van egy különleges szálloda kategória, ami egészen más, mint az ezerszámra megtalálható, a tömegízlés kielégítésére tervezett tengerparti “nyaralda” vagy a körutak során gyakran választott “éjjeli menedékhely”. Egy ilyen szálloda jellemzője a gyakran évezredes és alapvetően faszerkezetekre alapozott hagyományos építészet és a helyi kézművesség, népművészet, iparművészet alkotásainak bőséges használata a szálloda belsőépítészetében. További fontos jellemző a park szerű elrendezés, a tágas terek és a kis vendégszám. Minden elképzelhető szolgáltatás megtalálható bennük és minden a lehető legmagasabb színvonalon. Nincsenek ezer szobás turista tömegszállások ebben a kategóriában. Csak nemes fából faragott keleti kényelem és szakértő kényeztetés.

A kontinens történelme gazdag, ezért a másik érdekesség az, hogy ezek a szállások egytől egyik valamilyen, gondosan kiválasztott történelmi témára épülnek. Bőven van miből választani… Ez az alaptéma adja meg a hely hangulatát és – bármilyen furcsán is hangzik – a potenciális vendégkört is nagyban meghatározza. Ez az alaptéma szinte bármi lehet, ami illik a “hely szelleméhez”, a szállás elhelyezkedéséhez. A továbbiakban két jellegzetes helyet mutatunk be ennek illusztrálására. Az első az “útközben a szállodában csak aludni kell” közhely elkerülésére ad ötletet; a második a tengerparti nyaralás “tömegnyomormentes” üdülőjének kiválasztására ad egy lehetséges megoldást.

AZ ŐSI HUE – CSÁSZÁROK ÉS MANDARINOK EMLÉKEZETE

Hue Vietnám császárváros citadella főkapu

Vietnám 4800 éves történelmének utolsó legutóbbi pár évszázada is eléggé vérzivatarosra sikeredett. A végeredmény azonban, legalább is ami Vietnám utolsó császárvárosa Hue történetét illeti, remek eredményt hozott. Hue volt az utolsó uralkodó család, a Nguyen dinasztia székhelye, ami egészen a Vietnámi köztársaság magalakulásáig a kettészakadt ország déli központja volt. A későbbi politikai változások ugyan elragadták tőle “fővárosi” rangot, de Hue mai napig Közép-Vietnám történelmi és kulturális központja maradt. A régi császárváros és a folyó déli partján épült modern nagyváros; a Nguyen dinasztia uralkodóinak a közeli hegységekben rejtőző sírhelyei; a Parfüm folyó partján és a város körül szétszórtan elhelyezkedő kézműves falvak kedvelt úti céllá teszik mindenki számára.

Hue Tien Mu Pagoda a Parfüm folyó partján

A Parfüm folyó északi partján fekvő óváros középpontjában a hatalmas császári citadella áll. Ezt veszik körül patkó alakban a régi császári fővárost kiszolgáló hivatalnokok, iparosok és kereskedők városnegyedei. Az óváros ma már a 19. század végi francia modernizálás jegyeit is magán viseli, de legnagyobb része továbbra is megtartotta a korábbi kertes villákból, a gazdag családok klasszikus stílusú házaiból álló kertvárosi jellegét. Ezeknek a gyakran 4-5 évszázadot is megért mandarin házaknak egy része ma már átalakult és a vendéglátást szolgálja. A régi császári konyha konyháját vivő éttermek és különleges szállodák találhatók a kis mellékutcákban, a Parfüm folyó által táplált csatornák mentén. Ennek a hagyományőrző stílusnak egyik legszebb példáját szeretnénk bemutatni a következőkben.

ANCIENT HUE GARDEN HOUSE – MINDEN, AMI MANDARIN

Amikor Hue-ban jár az ember a múlt emlékei közt barangol, nem a legjobb ötlet este visszatérni egy hiper modern szállodába az új város sétáló negyedébe. Gyorsan ki lehet zökkenni a “történelmi” hangulatból, aztán másnap lehet újra kezdeni a ráhangolódást. Ezért is jó inkább az óváros valamelyik különleges szálláshelyére beköltözni. Az én egyik legkedvencebb és különleges helyem ez, a Parfüm folyó által táplált egyik kis csatorna mentén sorakozó kertes házak és évszázados rezidenciák közt megbúvó szálloda. A császári időkben egy kő-gazdag és nagy hatalmú mandarin család rezidenciája volt. Ma már egy, a tradicionális vietnámi udvari stílust mindenben következetesen ápoló hotel. Az építészet, a lakberendezés, az étterem különleges konyhájának kínálata, a kényeztető szolgáltatások, a személyzet udvariassága és profizmusa egy pillanat alatt visszaröppenti az embert az elmúlt időkbe.

ÜDÜLŐ SZÁLLODA THAI KIRÁLYI STÍLUSBAN

Ez a példa egy nyaralási végpontot mutat be, tehát ez a szálloda arra példa, hogy a lehető leginkább tömegturizmusra belőtt helyen is tudunk (természetesen, ha vannak megfelelő ismereteink) a “nyaralda” helyett valami léleksimogató helyet is választani.

Phuket különleges szálláshelyek, nyaraló szállodák, üdülők.

Phuketről sok és néha nagyon megosztó véleményt lehet olvasni az ott járt vendégek tollából. Nem csoda, hiszen szinte semmit sem tudnak erről a helytől, így a minden erő bedobásával a tengerparton pihenő nyaraló turistáktól nagyon mást nem is igen várható. Van azonban egy másik Phuket is:

Phuket öblök, szórakozóhelyek, programok. különleges szálláshelyek.

Ez nem mást, mint egy 53 kilométer hosszú és 14 kilométer széles trópusi sziget, tehát elég nagy, nem csak a nyugati part 5 turista tenyésztő öble található itt… Területének jó egyharmada természetvédelmi terület, csodálatos természeti látnivalókkal. Fővárosa sok évszázados történetre tekint vissza. Belvárosa érintetlenül maradt, ezért mindenfelé a korai portugál időktől a huszadik század közepéig tartó időszak épületei, palotái, parkjai bukkannak fel. A nyugati hegyvonulattól keletre kis muszlim falvak fekszenek a déltől északra húzódó fő út mentén. A falvakban és a hegyek között thai buddhista és kínai buddhista-taoista templomok találhatóak, amiket turista nem nagyon látogat.Phuket keleti partja mentén csendes kis öblök húzódnak, remek tengeri panorámával. Koh Sirae, ami egy földrengés során pár méterre eltávolodott a sziget többi részétől, megőrizte száz évvel ezelőtti állapotát, természeti szépségét. Kis falvak, ananász-, banán- és kókuszültetvények között juthatunk a sziget keleti fokára, ahol csend, nyugalom és kristálytiszta víz van, csodálatos panorámával. A kobaltkék tengerben a láthatáron úszó kis szigetek látványa felejthetetlen.

EGY TITKOS OÁZIS A NYÜZSGÉSBEN

Azoknak, akik nem a turista tömegszállásokra vágynak, nagyon sok igazi alternatíva áll rendelkezésükre. Egyik ilyen kedvencünk a Royal Phawadee Village, Patong Beach-en. A tengerparttól három perc sétányira, egy mellékutcában található az üdülő parkja. A teljes komplexum a tradicionális teakfa építészet remeke, stílusában a thai királyi üdülők autentikus stílusát idézi. Ezt sajnos csak elhinni lehet, hiszen a királyság ma is “üzemel”, ezért a királyi család életének színterei nem látogathatók.

Az utcafronton álló főépület mögötti trópusi kertben, az ösvények között szétszórtan álló hagyományos stílusú villák között medence, masszázsszalon, gondosan karbantartott pázsit és virágágyások sorakoznak. Minden a gazdag múltól és a művészetekről szól. Gazdagon faragott és festett díszítések, selymek, szobrok és kényelmesen felszerelt szobák és lakosztályok várják a látogatót. Két étterem és teraszos bár is segít abban, nehogy étlen-szomjan maradjunk.

Laza kis nyaralás volt nekem is…

Majdnem egy évtizedet laktam Phuketen, sok szállást kipróbáltam, mert “tesztelni” kellett azokat a helyeket, amiket utazóinknak ajánlottunk. De ez a hely annyira megfogott, személyzetének kedvessége és profizmusa annyira jól esett, hogy majdnem minden évben eltöltöttem itt egy jó pár napos “szabadságot”. Lehet, hogy csúnya szokás, de imádom a hiteles környezetet és a kényeztetést. Néhány kép erről az egzotikus helyről, befejezésnek:

Write A Comment