Vannak olyan helyek a világban, ahol télen is perzsel a trópusi napfény és mégis minden kéken ragyog és hűsít a levegő és a víz. Szerénytelen személyem is évtizedeket töltött egy ilyen környéken: Délkelet-Ázsiában. nagyon sokat barangoltam az Indokínai félsziget országaiban és rengeteg mesés helyet is láttam közelről.

Szerintem ezek közül az egyik legszebb a Similan szigetcsoport kilenc szigete az Andaman tenger közepén. Szerencsére lakatlan, csak a két legdélibb  szigeten él nomád halásztörzs (sea gipsy) de ez a két sziget le van zárva a pancsolós, sznorkelezős kirándulások előtt.

A hatóságok is rájöttek nemrégen arra, hogy nem minden a pénz és csak a főszezonban engedik oda a turista hadat, akkor is csak napi 820 utast. Ők szépen eloszlanak az 5 látogatható sziget számtalan öblében, aztán este visszahajóznak a szárazföldre. . Az igazi élmény bomba azonban a több napos kirándulás a szigetekre. Van egy kemping és néhány bungaló, ahol lehet aludni. De, ez csak a lustábbaknak. Elmondhatatlan élmény egy kis öböl partján, pálmafák alatt szunyálni a trópusi éjszakában.

Rengeteget lehetne még mesélni erről a földöntúli helyről, de inkább valami mást teszek. Jöjjön egy hosszabb leírás róla, mert a legtöbben csak utólag döbbennek rá arra, hol is voltak egy napot és mit is szalasztottak el azzal, hogy csak megmártóztak 5-6 öbölben.  

Dél-Thaiföld szigetvilága

Thaiföld nyugati partjaitól nem messze a az Andaman tengeren indul észak felé egy trópusi szigetöv. Elhalad Phang Nga tartomány előtt és folytatódik fel egészen Burma (Myanmar) közepéig. A thai részen három jól elkülönülő szigetcsoport fekszik egymás felett, 50-80 kilométerre Phang Nhga partjaitól. Ezek: a Similan szigetek, a Surin szigetcsoport és Tachai szigetvilága.  Mindhárom tájegység tengeri nemzeti park, ma már igyekeznek odafigyelni arra, hogy ezek a kedvelt kirándulási célpontok ne pusztuljanak el a túlterheléstől. Van ami csak a főszezonban van nyitva, van amit évekre is lezárnak a regenerálódás érdekében. Ma már mindenhol korlátozzák a napi látogatók számát is.

A Similan szigetek – kilenc déltengeri tengeri drágakő

A trópusi szigetvilág ékszerei közül ma a legkedveltebbet, a Similan szigetcsoportot szeretném bemutatni. Phang Nga tartomány északi partjaitól 50 kilométerre,  az Andaman tenger közepén található a Similan szigetcsoport kilenc szigete. Északról délre haladva, mintegy gyöngysor, helyezkednek el az apró, jórészt lakatlan szigetek. Nevét, ami maláj eredetű, a legdelibb szigeteken élő nomád tengeri halásztörzsekről kapta.  Jelentése egyszerűen: kilenc.

Az alábbi kép összeállítás, bármilyen szép is, csak néhány villanás mindabból, ami ott vár ránk. Minden évszakban, napon, de minden egyes napszakban és órában más és más arcát mutatja a tenger és a táj.

A szigetek élővilága egyedülállóan gazdag. Tengeri világában ezerféle hal (igen, cápa is…), tengeri teknősök, rákok találhatók. Ezekkel közelebbi kapcsolatba is kerülünk, mert nem félnek az embertől, ezért, amint vízbe lépünk, azonnal színes kishalak kavargása vesz körül. A szigeteken sok ritka növény és madárfaj él. Kanyargó sziklaösvényeken juthatunk el az öblök feletti kilátókhoz. Felettünk tengeri sasok és egyéb vízimadarak, a szigetek különleges galambfajai köröznek.Ezek a természeti szépségek teszik a Similan szigetcsoportot Délkelet-Ázsia legszebb és leglátványosabb tengeri nemzeti parkjává.  Nem csoda, hogy Phuket és Khao Lak üdülőiből rengetegen keresik fel a szigeteket. Legtöbbjük csak egy napra megy, de ők nem igazán tartoznak a nyertesek közé, hacsak igényeik nem merülnek ki egy „sznorkelezzünk egy jót” elvárás szintjén. Az igazi a több napos felfedező program. Természetesen van bőven sznorkelezés is, de nem ez az igazi lényeg.

Minden egyes sziget flórája-faunája eltér egymástól. Egyedi és érdekes. Az egyes öblök vizének élete is napi ciklust követ. Reggel egészen más fajokkal találkozhatunk mint akár már délelőtt. Délután pedig biztosan egészen más a „halfelhozatal”, mint reggel. A hajnalok és naplementék is csodálatosak. Egészen más érzés a fehér homokos tengerparton egy pálmafa alatt ülve vagy elheverve csodálni ezeket, mint egy akármilyen tutiluxus szálloda erélyéről vagy medencéje mellől.

A Similan szigetek kiránduló programjai

Ezt a természeti csodát igyekszem is ajánlani mindenkinek, aki dél-Thaiföld valamelyik üdülő szigeten vagy remek tengerpartján tölti a téli nyaralás idejét. A Similan szigetekre induló programok közül a legkényelmesebbek Khao Lak kikötőjéből (Tap Lamu) indulnak. Ezek általában 1-3 napos, teljes ellátást szolgáltató gyorshajós programok. Vannak persze különleges, búvároknak szóló programok is.

Egy vagy több napos programok. Melyiket válasszam?

Egy kis figyelmeztetés! Ha már eljutott Dél-Thaiföldre és valami igazán szépet akar látni, ne az egy napos Similan programok közül válogasson!

Egy napos alap programoknál nincs sok lehetőség valami különleges felfedezésre, de a több naposaknál bőven van idő sokkal érdekesebb dolgokat is meglátni, felfedezni mint a helyi „szabvány” teknős és a bohóchal.

És a “hab a tortán” kirándulási lehetőség két változatban is elérhető! lehet bérelni speedboat-ot és pár napig barangolni itt igazi magán programon; . És mindennek a legfantasztikusabb csúcsa a vitorlás nyaralás az Andaman tengeren. A legtöbb spéci vitorlás utiterv a Similan szigeteket is útba ejti.

Write A Comment