Személyes cikkajánló (Demmel László): Dél-Amerika, Peru, Cusco, az Andok vidéke nem éppen Ázsiával kapcsolatos fogalmak. De… Nagyon sok kérés érkezett hozzánk arról, hogy a világ más részeivel is foglalkozzunk, ne csak Ázsiával. Sokáig töprengtem azon, hogy merjünk-e belevágni ebbe, hiszen mi Ázsia szakértők vagyunk. Aztán rájöttem arra, sok remek és elhivatott szakértője van a többi kontinensnek is. El is kezdtem vadászni rájuk. Találtam is jó pár igazi profit, akik szívesen megosztanák tudásukat, tapasztalataikat utazáskedvelő ismerőseikkel is.

Ezért aztán el is indítottunk egy új rovatot, a VILÁGUTAZÓK ÍRJÁK címmel. Ez kedves új barátaink rovata, ahol „kedvenc” kontinenseikről, országaikról, turisztikai-utaztató tevékenységükről írnak. Ilyen ez a cikk is, ami Dél-Amerika egyik legizgalmasabb országának, Peru-nak egyik legizgalmasabb vidékére vezet el, egy a dél-amerikai kontinenst a lehető legjobban ismerő honfitársunk tollából. Át is adom neki a szót, kérlek fogadjátok szeretettel bemutatkozó írását!

SZIASZTOK, ALLIN P’UNCHAY!

Dél-amerikai idegenvezetés és programszervezés magyarul. Körutak és programok az Andok országaiban, Peru, az Inka birodalom kulturális örökségei

Emericzy Viktornak hívnak és 16 éve szervezek utazásokat Dél-Amerika és Közép-Amerika tájaira. Ott tanultam ezt a fenti köszöntést kecsuául. Eredetileg teljesen más irányba indult az életem, hisz informatikusnak tanultam, több multinál is megfordultam, mire 2003 egyik késő őszi délutánján a 4 óra körüli sötétedésben, a szemközti ház homlokzatát nézve azon tűnődtem, mit is keresek én itt, más birodalmát építve, ahelyett, hogy a saját életemet élném.

Másnap el is kezdtem szervezni az első, akkor még csak másfél hónapos és hátizsákos utamat a számomra legérdekesebbnek vélt helyszínre Dél-Amerika egyik legizgalmasabb helyére, Machu Picchu romvárosába, Peruba. Ez az első 2004-es és igen kalandos út (melyről egyszer szintén írni fogok) hozta magával az utazási szerelmet, amit egy 6 hónapos szintén hátizsákos, de már teljes Dél-és Közép-Amerikát végig járó út követett, és innentől nem volt kérdés, hogy ezzel akarok a jövőben is foglalkozni.

AZ ELSŐ UTAZÁSI IRODA DÉL-AMERIKA UTICÉLLAL

Rövidesen meglapítottam első utazási irodámat azzal a tervvel, hogy az utasoknak is úgy mutassam be ezeket a helyeket, Dél-Amerika csodáit, ahogy én akkor megéltem, távol a csillivilli művalóságtól, minél jobban megismerve a helyiek életét. Persze a szállások és transzferek színvonala az igényekhez idomult, de a kaland továbbra sem változott, én pedig már tapasztalt és spanyolul kiválóan beszélő csoportkísérőként magam vezettem az utakat. Ezt a mai napig sokszor megteszem, mert az utazókkal kialakított személyes kapcsolatok varázsán túl tulajdonosként így kapok közvetlen belátást a legapróbb részletekbe is a program során.

MIÉRT ÉPPEN PERU?

Peru és az Andok országai magyarul, Körutak és nyaralások. az Andok elfeledett Inka városai

Peru szerintem Dél-Amerika legváltozatosabb és látványokban leggazdagabb országa, ahol egy 2 hetes programot szinte a csak kötelező látnivalókkal is könnyen meg tudunk tölteni, és csak ezután jönnek az olyan látványosságok, mint Észak-Peru múmiái és piramisai vagy a világ harmadik legmagasabb vízesése. De innen ered az Amazonas folyója is és számtalan 6-7000 méter közötti hegycsúcsa van, valamint rendelkezik egy több, mint 3000 kilométeres óceánparttal. Arról nem is beszélve, hogy az inkák (helyesen quechuák) csak egyike voltak az itt élő kultúráknak, hisz a leg régebbi itt talált városmaradványok (Caral városa) mintegy 5000 évesek, és ezzel a legősibb ember lakta település az egész kontinensen.

PERU FŐBB TÁJAI

Az ország nyugat-keleti irányban 3 részre oszlik és mindegyik tájegység jól elkülöníthető kultúrával, gasztronómiával és látnivalókkal rendelkezik. Nyugatra a sivatagos csendes-óceáni partszakasz található, ahol szinte sosem esik az eső a Humbolt áramlat miatt, ezt követi a néhol légvonalban csak 120km-re induló Andok hegyvonulata, melynek legmagasabb csúcsa a 6768 méteres Huascaran. Keleten a csapadékban és élővilágban leggazdagabb Amazonas medence következik, amin Peru osztozik minden dél-amerikai országgal  Paraguay, Chile és Argentína kivételével.

A VILÁG KÖLDÖKE – CUSCO

Cusco, Peru legizgalmasabb városa az Andok hegyei közt. Inka Kecsua emlékekkel

Weboldalunkon (szerk.: elérhetőségek a cikk alján) sok útitervet is találtok, amik Perut keresztül kasul bejárják, sőt Dél-Amerika más országaival is kombinálják. Mindenről hely hiányában most nem tudok írni, de kiragadnék egy helyet, amit minden út érint, hisz ez Machu Picchu „előszobája”, az inkák szerinti „Világ Köldöke”, a misztikus, csodálatos, hegyi város Cusco.

Aki Machu Picchu-t látni akarja annak szinte biztosan útba kell ejtenie Cusco-t. Ez hivatalosan Peru 7. legnépesebb városa a maga közel 440 ezer lakójával. Cusco területét, környező völgyeit és hegyeit már közel 3000 éve lakják különböző földművelő csoportok, de igazán változást életükben egy új bevándorló népcsoport megjelenése jelentette, akik a mai Bolívia területén található Tiahuanaco királyság romba dőlésével vándoroltak nyugatra, új hazát keresni.

AZ INKA BIRODALOM SZÜLETÉSE ÉS BUKÁSA

Az Inka birodalom emlékei az Andok hegyei közt Cusco közelében Peru területén

Cusco területét, környező völgyeit és hegyeit már közel 3000 éve lakják különböző földművelő csoportok (gualla, sahuasiray,  antasaya) de igazán változást életükben egy új bevándorló népcsoport megjelenése hozott, akik a mai Bolívia területén található Tiahuanaco királyság romba dőlésével vándoroltak nyugatra, új hazát keresni. Csupán 500-an lehettek, mégis egy nagyon jól szervezett társaság volt, hisz először az Inkák királyságát alapították meg, majd ezt bonyolult szövetségi rendszerek létrehozásával kiterjesztették északon a mai Kolumbiáig, délen Chile közepéig, keleten pedig egész Argentínáig. Aki ennek a szövetségnek nem akart részesévé válni azt erőszakkal hódították meg.

INKA VAGY KECSUA?

Tévesen nevezik őket inkáknak, mivel ők a quechua vagy magyarosan kecsua népcsoport tagjai voltak és inkáknak csak az uralkodóikat nevezték. Az 1200-as évek elején indul ez a történet, ahol az első inka uralkodó valóban az eredetmítoszokban is szereplő Manco Capac volt, akit a spanyolok megjelenéséig még 12 uralkodó követtett, de az általunk is ismert Inka Birodalom (Tawantin Suyu) megalapítása, megerősítése és terjeszkedése a 4. inka Pachacuti nevéhez fűződik. Ekkor 1438-ban indult meg az a hatalmas, de kevesebb, mint 100 évig tartó fejlődés, amit az Inka Birodalom virágkorának nevezhetünk és amit a spanyolok 40 év alatt (1532-1572) teljesen leigáztak.

CUSCO, A VARÁZSLATOS ANDOKI VÁROS INKA ÉS KOLONIÁLIS EMLÉKEI

Kár, hogy szinte semmi nem maradt Dél-Amerika egyik meghatározó birodalma, az Inkák életnagyságú aranyszobraiból és palotáiból, templomaiból. Ezeket a hódítók lerombolták, kifosztották, az aranyat beolvasztották és Spanyolországba szállították, az erődök és paloták köveit pedig saját templomaik és házaik felépítésére használták. A város eredeti puma alakja is már csak régi térképeken látszik, de ettől még a mai látogató sem fog unatkozni, hiszen a város maga az élő történelem, amit eredeti koloniális mivoltában hagytak meg és a mai napig szigorúan őriznek.

A főtéren gyönyörű koloniális épületek sorakoznak, köztük Cusco Katedrálisa, amiben az utolsó vacsora képén a tálra sült tengeri malac került, illetve nem messze innen látogatható meg a város legikonikusabb épülete a Coricancha mely a legfontosabb inka templom volt a leírások szerint. Falait teljes egészében aranylapok borították a kertjében pedig élet nagyságú aranyszobrok álltak. Ennek lerombolt maradványaira építették fel a spanyolok a Santo Domingo kolostort.

Sok helyen állnak még az eredeti inka falak, amelyek minden újabb építkezésnél jobban kiállták a földrengéseket, számtalan templom és macskaköves utca fut keresztül kasul a hegyi városon, amikben hangulatos kávézók, boltok bújnak meg kitűnő bázist nyújtva a modern kori felfedezőknek.

CUSCO GASZTRO

Éttermekből és bárokból sincs hiány, leghangulatosabbak a kiváló kilátással rendelkező San Blas negyedben kaptak helyet, de a főtér környékén is nagyon jó andoki ételeket szolgálnak fel, csak azt kell tudni hol kopasztják meg a tengerimalacot és nem a kedves látogatót!  A tengeri malac egyébként az alpakka hússal együtt a perui gasztronómia szerves része, és az utóbbi idők perui öntudat építő, már-már erőltetett gasztronómiai boomjának köszönhetően mára már több Michelin csillagos étterem van Peruban, mint nálunk.

CUSCO KÖRNYÉKE ÉS AZ INDIÁNOK ŐSI ÜNNEPEI

Cusco vidékének Kecsua őslakói az Inka birodalom népe.

A városban teljesen megszokott látványt nyújtanak a lámákkal színes népviseletben járó-kelő indiánok, akik nem statiszták, hanem a környékről jöttek ide ügyet intézni vagy épp a piacon adni-venni a portékáikat. A városi piacon a bevállalósabbak Peru minden tájáról származó gyümölcsökből készíttethetnek maguknak friss gyümölcslevet. Persze az igazi élmény a városon kívül kezdődik, ahol a turizmustól egyre inkább a földművelés veszi át a szerepet, a számtalan kis faluban a mai napig kézi erővel művelik a földet, és bár a spanyolok igyekeztek kiirtani mindenféle a sajátjuktól eltérő vallást és rituálét, nagyon sok szokás megmaradt és a helyiek által tovább él.

Ilyen például az új épületek felavatása vagy a földművelési szezon kezdetének ünnepe, áldozat a Földanyának (Pachamama) vagy a legfontosabb quechua ünnep az Inti Raymi az Inka Újév Ünnepe, mely a téli napfordulóval esik egybe de június 24-én ünneplik (a déli féltekén ekkor van tél). Ilyenkor , 1944  óta  minden  évben  a  Cusco   melletti   Sacsayhuaman   (amerikai   turisták kedvéért leegyszerűsítve: Sexy Woman) egykori erdője (ami a város puma alakjának a feje volt) megtelik színes jelmezbe öltözött emberekkel, akik Garcilaso de la Vega spanyol krónikás leírásai alapján elevenítik fel az egykori politikai-vallási ceremóniákat.

TOVÁBB AZ ANDOK ÖSVÉNYEIN…

Fél órára a várostól található a Gyógyítók faluja, ahol ősi módszerekkel veszik le az embert… akarom mondani a rontást az emberről vagy épp kokalevélből olvassák ki a jövőt, mindenképp megér egy délutánt!

De szintén Cuscóból pár óra alatt érhető el a legújabb látványosság, a klímaváltozás miatt elolvadt hó alatt felfedezett Szívárvány-hegy, amely a benne található ásványok miatt sávosan váltja színeit földöntúli látványt nyújtva ezzel az arra járóknak.

Ahogy az inkák Szent Völgyébe érünk találkozunk a 6000 kádból álló Maras sóteraszokkal, a rejtélyes eredetű Moray szomszédságában, mely egy hatalmas amfiteátrum-szerűen a talajból kivágott völgy. De van itt sziklafalra erősített kapszula hotel, rafting lehetőség, canopy, vagy akár még ayahuasca elvonulás is.

Az utunk során egyre magasabb hegyek jelennek meg, a távolban már a Veronica hegy havas csúcsai tűnnek elő. Közeledünk Machu Picchuhoz, de ez már egy másik történet (lesz)…

Emericzy Viktor

Elérhetőségeim:

+36-70-2514042

info@latinamerika.hu

http://www.LatinAmerika.hu

facebook.com/Latinamerika.hu

instagram.com/encantours

Author

Write A Comment