AZ IDEGENVEZETŐ SZEMÉLYES AJÁNLÁSA

Van az úgy, hogy teleszalad egy kicsit a cipellő és az ember szeretne egy kicsit eltűnni a színről… Nálam ez elég gyakori, mert egy hosszabb, néha akár egy hónapos helyszíni munka után agyilag elég kifacsart tudok lenni. Hiába a sok éves gyakorlat, azért még az idegenvezető is csak emberből van. Ilyenkor pár napra/hétre elvonulok. Szerencsére bőven van olyan hely kedvenc országaimban, ahol bármikor és bármennyi időt el tudok tölteni. Vannak olyanok, ami csak az enyém és vannak olyanok is bőven, amiket szívesen ajánlok ínyencebb vendégeinknek is. Az egy legszebb ilyen helyről szol ez a cikk is.

Az enyémhez hasonló “eltűnési kívánság” talán csak a fáradtság vagy éppen a biztosan lecsapó kultúrsokk miatt majdnem mindenkinél előkerül egy hosszabb ázsiai körút során . Egy jól szervezett úton rengeteg a látnivaló, hamar jöhet a szellemi túlterhelés. Tudok egy csomó remek helyet! Kicsit messze vannak (és éppen ez bennük a lényeg), de szinte felülmúlhatatlanok. Egy kedvenc példám az ilyen “titkos helyekre Észak-Vietnám hegyidéke a Himalája lábainál. Erről szól most ez az írás.

SAPA MÁSKÉNT – A TERMÉSZET MÉG OTT VAN…

Ha már Vietnámban jár az ember és rááldoz egy egész autós napot vagy éppen vonatos éjszakát és elmegy Sapába, akkor… már csak egy kicsit kell tovább menni szomszéd völgybe, Muong Hoa.ba. Sapa is gyönyörű, de a környék többi és egyenlőre még kevésbé ismert völgye még szebb, ha lehet még egyáltalán fokozni a természeti élvezeteket Sapa után. Ha “csak” Sapa csodáinak megtekintésére indul az ember, akkor is érdemes elgondolkozni azon, a gyönyörű de rettenetesen zsúfolt települést választja, vagy egy kicsit elhúzódik a nyüzsgés elől. Olyan helyre, ahonnan lehet “teljesíteni” a szokásos turisztikai programokat, de valami sokkal élvezetesebbet, személyre szóló c természeti csodákat is nyújt.

A MUONG HOA VÖLGY

Sikerült azért találni egy olyan helyt, ahova az ember el tud bújni egy időre. Egy a Muong Hoa völgy csak egy ugrásnyira (10km-re) Sapától. Amikor van egy kis időm, lecsapok erre a helyre A képek magukért beszélnek, azt hiszem. Az első egy-két nap csak üldögéléssel telik, az ember csak ül és néz ki a fejéből. sokadszorra sem hiszi el, hogy van ilyen. Aztán valahogy beindul a lába és pár napig csak mászkál hegyen-völgyön keresztül. Van mit látni, van hova felkapaszkodni. A völgy és az azt körülvevő hegyvidék gyönyörű, hogy nem lehetett egy készét csak úgy kivágni és nemzeti parkká nyilvánítani. Ezért aztán az egész gyönyörűség ma már a Hoang Lien Nemzeti Park része.

Különösen tavasztól őszig szép a táj. Nem egy turista vidék, a népek szorgalmas mezőgazdászok. A teraszos földeken szárba szökken a harsogóan zöld rizs, majd megérik és aranyszínbe burkolja a tájat. Elég durva látvány tud lenni.

Tényleg van itt minden, amit egy a természetbe szerelmes utazó csak megkívánhat! Teraszos rizsföldek, teaültetvények, kőből rakott kerítések mögött, kis parcellákban álldogáló gyümölcsfák; évszázados hagyományaikat és építészetüket máig is őrző törzsi falvak; a hegyoldalakra, a harsogóan zöld dombok tetejére felkapaszkodó ösvények. És mindezt a csodát a kristálytiszte hegyi levegőn keresztül sütő tiszta hegyvidéki napfény világítja meg. Vagy éppen a szinte reflektorként sugárzó holdfény…

Ahhoz, hogy kellemesen ellazulva élvezhettük ezt a fajta k9apcsolódós utazást, kell egy olyan szállás is, ami illik is hozzá. Szerencsére, az igényes utazók kívánsága meg is szülte a megoldást. Ez az ecolodge.

Az ECOLODGE, mint olyan

Az ecolodge, más néven natural hideaway vagy retreat pontos besorolását nagyon nehéz lenne meghatásozni. Számomra egyszerűen egy hely a világ végén, távol a globalizált civilizáció ártalmaitól. Egy hely a természet közepén, amit még nem tett tönkre az emberiség. Egy hely, ahol még tiszta szívvel mosolyognak az ott lakók és nem két lábon járó pénztárcának (turistának) tekintik az utazót. Egy biztos! Ez egy olyan hely, ahol elfelejtkezhetek a mindennapi tébolyról és feltöltődhetek. Ahol a természet olyan, mint amilyen 10.000 évvel ezelőtt még Európában is volt.

De, valamit sürgősen meg kell jegyeznem: attól, hogy valami a világ végén van és fából vagy kőből rakták össze, még nem biztos hogy ecolodge! Lehet, hogy ez a megnevezés azon a helyen éppen csak turista átverés! Az igazi ecolodge egy különlegesen igényes kialakítású és magas szintű szolgáltatásokat nyújtó, nem tömegturizmusra építő üdülő. Van egy ilyen hely remek hely a Muong Hoa völgyben is.

A TOPÁZ KUNYHÓ

Compressed by jpeg-recompress

A Topas Ecolodge a Muong Hoa völgy távoli végében fekszik, két gyönyörű dombot és a köztük lévő lankákat is elfoglalva. Kialakítása során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a semmit ne tegyenek tönkre a csodálatos tájból, de a völgy lakóinak közösségét gazdálkodását se zavarják meg. Így hát bejárata is egy kis falu házai között nyílik, ahonnan egy kanyargós magánút halad végig a dombokon, körbekanyarítja a bungalók sorát. Ez az egyetlen bejárat. A korábban a területen művelt döldek továbbra is megmaradtak, így az ösvényeken sétálgatva közelről láthatjuk a hagyományos paraszti gazdálkodást folytató falusiak mindennapjait. akár be is szállhatunk egy kis kapálásra, gyomlálásra.

Az üdülő 33 rusztikus hegyi bungalója fehér gránitból készült, minimalista faház stílusban, minden kényelmet biztosítva. Az épületek egy domb tetejét körülvevő panoráma ösvény mentén sorakoznak, így a fő látványosság, Vietnám csodálatos és nyers természeti szépsége minden ház erkélyéről, de még a hálószobák ágyaiból is látható.

A bejárathoz közelibb domb a szórakozás, pihenés helye. Itt áll a hatalmas panoráma medence, körülötte a napozó terasz, étterem bár, és minden egyéb SPA létesítmény.

Write A Comment