Szerzők: videóriport:      李奇 (Lǐ qí),      szöveg: Demmel László

A személyeskedő bevezető:

Rengeteget írtam már a magyar médiában sűrűn előforduló és szerintem rettenetesen kártékony média-sakálokról és sajtó-hiénákkal. hogyan is lehetséges, egy magára valamit is adó országban, hogy az ilyen legfeljebb OKJ-s médiaszerkesztő papírt lengető, már az általánosban is a torna mellet a fogalmazásból és nyelvtanból is felmentett egyedek uralkodjanak? Itt egy ellenpélda. Hogyan is lehet hitelesnek lenni, amikor írunk valamiről!

 

A NEMZETKÖZI  TUDÓSÍTÓI ÉLETFORMA

Szerencsére azért vannak kivételek! Egy ilyet, egy igazi, a szakmát hivatásként művelő szakújságírót szeretnénk most bemutatni nektek! Azonban ez a hivatás nem csak egy hanem egy igazi világutazó és kutató életforma is egyben! Az utóbbiak nélkül ez egyszerűen nem megy! A terepen töltött évtizedek, a helyi nyelvek magas szintű értése, a kulturális környezet  mélyreható ismerete, és a helyi bennszülöttként megélt mindennapi ottlét nélkül, az írás csak firkálás, és az eredmény hiteltelen.

 

Az alábbi videó minden mondata is ezt bizonyítja! Egy szépen ívelő szakmai karrier lépéseiről és magáról a személyről is sok mindent megtudhatunk belőle. És itt kell egy kicsit visszatérni a korábbi podkasztok anyagához pár pillanatra!  Szerencsére, egyre több olyan honfitársunk „kerül elő”, akik professzionális tudással rendelkeznek, a XXI. század vezető kontinense, Ázsia életéről, gazdaságáról és kultúrájáról. ŐK azok, akik tudására bizton lehet számítani Ázsiával kapcsolatos munkáinkban. A mostani riportalany, Buzna Viktor is ilyen. Az aktuálpolitika témájú cikkei, amelyeket mindig a terepen ír, fontos segítséget adhatnak az Ázsiába – bármilyen célból is – készülőknek.


És most térjünk a lényegre! Nézzétek és hallgassátok meg Viktorral készült riportunkat!

          

Egy hiteles nemzetközi tudósító története a magyar felsőoktatástól az ázsiai legfontosabb és  legizgalmasabb történések helyszínein keresztül  a Taiwan- i egyetem doktorandusz képzéséig.


Megnézem a videót

Comments are closed.