Szerzők: videóriport:      李奇 (Lǐ qí),      szöveg: Demmel László

A személyeskedő idegenvezető bevezetője: A most ajánlott podcastnek látszólag nem sok köze van a hamarosan meginduló, Kína szépségeit és titkait bemutató körútjainkhoz. A riportalany nem is kínai és nem is idegenvezető. Ő hivatásszerűen foglalkozik Kínával mindennap. Mégis, a beszélgetés során pontosan kibontakozik szinte ugyanaz a válasz, amit én szoktam adni azoknak, akik kínai utazásra készülnek (ha odáig eljut valaki, hogy ilyeneket kérdezzen tőlem, akkor általában velünk…).

 

Fotelközeli készülődés egy kínai látogatásra

Fontos téma a riportban az előzetes ismeretek megszerzése is, illetve egy természeti törvény erősségű tétel. Ez csak annyi, hogy Kínát előzetesen elképzelni, csak a saját magunról, saját maguknak írt könyvek alapján lehet. Ezek regényes formában, vagy éppen könnyed tanulmányok formájában megmutatják nekünk azokat az alapfogalmakat, amelyek ismerete nélkül maradjunk otthon és a fotelben kényelmesen leülve lapozgassunk fotóalbumokat. De, ha indulnánk is, akkor is kezdjük a dolgot kedvenc olvasó fotelünkben!

Kína megismerésének első lépése még itthon, magyarul is lehetséges. Ez a klasszikus kínai irodalom néhány - remek magyar fordításokban olvasható gyöngyszeme. Magyar címeik:


 A Vörös Szoba Álma, 

A Vízparti Történet, 

A Három Királyság Története, 

A Nyugati Utazás,

 A Szép Asszonyok Egy Gazdag Házban.


Ezek mind-mind olyan alkotások, amik rengeteg ma is hasznos információt adhatnak egy szellemiekben is gazdag utazás előkészítése során. Ezek után – ha még van kedv és türelem – Lin Yutang két fantasztikusan jó könyvét szoktam ajánlani. A címek: Mi Kínaiak és Az Élet Sója”. 


 

És miért is hallgassunk ilyen riportokat?

Hazatérő utasaink visszajelzései azt mutatják, hogy ilyen előismeretekkel felvértezve sokkal mélyebben el tudnak merülni az út szépségeiben és az érintett helyek kultúrájában. A végeredmény egy élethosszig megmaradó izgalmas és szép élmény. Az ilyen előkészületekben is nagy segítség lehet ez a riportsorozat! Az „alanyok” mindig Kínát megjárt, ott éveket eltöltő, igazi szakemberek. Érdemes meghallgatni mondanivalójukat!  

Egy kis információ a mindennapi robotról. Odakint és itthon.

Ha már kint vagyunk, mindig előkerül a munka témája. Ott nem nagyon látunk henyélő egyedeket, mindenki és mindig siet valahová. Erről is sok érdekeset megtudhatunk Katalintól. AArról is, milyen egy idegennek egy kínai cégnél dolgozni a helyszínen. Aztán arról is, milyen együtt dolgozni kínai cégekkel odakint is és idehaza is. 


És most térjünk a lényegre! Nézzétek és hallgassátok meg Mátyással készült riportunkat!

Egy magyar-kínai tolmács emlékei az egyetemről és a kinti alkalmazotti létről. Mi az amivel neki lehet indulni Kínának itthonról is? Sok-sok könyv, ami még ma is aktuális, mert az ember Konfúciusz óta sem változott.


Megnézem a videót

Comments are closed.