Szerzők: videóriport:      李奇 (Lǐ qí),      szöveg: Demmel László

Most, hogy ismét elindítjuk Kína izgalmas és gyönyörű vidékeire vezető körutazásainkat, valami igazán új szolgáltatás is szeretnénk nyújtani ezekhez. A „Középső Birodalom” történetét és mai életét is jól ismerve, nem szeretnénk csatlakozni világpiacról összeollózott ajánlatokat és könyvből tanult csoportvezetéssel megfűszerezett valamiket ajánlani.

 

A magyar irodák jelenlegi „választékát” megtekintve egészen biztosak vagyunk abban, hogy mi nem ilyen, csak a bakancslistás helyeket pár óra alatt kipipáló ízéket szeretnénk alkotni.

A kulturális kötutak és a hitelesség problémái

Az idén, (2022) három különleges programú utat is indítunk Kínába. Olyan azonban nincs, hogy egy 10-12 napos úton bármit is meg mélyebben lehessen ismerni ebből a világból! Ezért semmiféle „óriás körutat” sem indítunk, mert szerintünk ez csak a kedves utas lehúzására és kulturális félrevezetésére lenne jó. Ezért a három tematikus körút az alábbi címeket és tartalmakat fogja tartalmazni:

 

- A Gyöngy-folyó gyöngyei - Hong Kong, Shen Zhen, Makaó, Kanton

- Kína másképp – évezredes ösvényeken Pekingtől Sanghajig

- Kínai barangolós körút – Kína legszebb tájai és ősi városai

 

Ahhoz azonban, hogy egy kultúr - ínyenc körút igazán élvezetes is lehessen, az is kell, hogy a Kína csodáira éhező utazók már indulásuk előtt tájékozódhassanak a legalább 7.000 évnyi kultúráról, a mindennapi élet szokásairól és az ottani mai élet egyéb titkairól és ne csak a helyszínen zuhanjanak össze a hirtelen lecsapó kulturális sokktól. Mindig igyekszünk sok, de nem megterhelő információkkal, történetekkel, mesékkel bevezetni őket a kínai kultúrkör rejtelmeibe, de ez nem mindig sikerül.

 

A helyszínen erre más egyszerűen nincs elég idő.

 

És akkor mit tehetünk?

Ezért is (és még sok más miatt is…) örültem a 李奇-vel (Lǐ Qí) való találkozásnak. Javaslom, mindenki, aki kínai útra pályázik, vagy éppen csak érdekli az ország, hallgassa szorgalmasan az ő pondkasztjait. Nem csak az ő mindennapi kínai anyagai érdekesek bennük, de vendégei is. Ők is különleges, a kínai kultúra bemutatásának, kutatásának, oktatásának hiteles, magyar személyiségei.

 

A kovid téboly lehetőségei - az egyetemi távoktatás és egyebek.

A kovid tébolyról és hisztériáról nem sok jót lehet elmondani. Se, legalább egy és nagyon - nagyon pozitív hatása volt számomra. És ez, bármilyen furcsán is hangzik, az egyetemi távoktatás bevezetése volt!

Korábban, ha igazán profi és hiteles előadásokat akartam hallgatni Ázsia kultúrájáról és egyes országai történelméről, be kellett vánszorognom valamelyik (általában) remek oktató és/vagy kutató kurzusaira. Ez rengeteg időt elvett és nem is volt hatékony. Ha éppen itthon is voltam, nehéz lehetetlen volt egy napot eltölteni azzal, hogy leutaztam például szegedre egy 45 perces élvezkedésért.


De most! A jó tanárok jó előadásokat állítottak össze és a komplett féléves kurzusok fel is kerültek, általában a Y2B csatornáikra.


Ennek van még egy nagyon komoly előnye! Tudom az ő anyagaikat ajánlani is azoknak az érdeklődőknek, akik össze akarják fésülni korábbi ismereteiket vagy éppen velünk akarnak elindulni egy izgalmas utazásra Ázsia mélyére vagy valamelyik „Ázsia lelke” kulturális mély merülésünkre.


Egy ilyen hiteles tudós, kutató és oktató Salát Gergely is! Ráadásul remek előadó is. Mindenkinek csak javasolni tudom Kína történelmével és kultúráival foglalkozó előadásait és komplett kurzusait tartalmazó Y2B csatornáját!


És most térjünk a lényegre! Nézzétek és hallgassátok meg a professzor úrral készült riportunkat!

Magyar gyerekként Kínában iskolába járni, remek dolog és várhatóan meg is határozza további életedet. Vendégünk, Salát Gergely Kína szakértő,  sinológus, egyetemi tanár Magyarországon és zenekar alapító rockzenész is..


Megnézem a videót

Comments are closed.