Egy kis személyes(kedő) ajánló az elejére…

Demmel László: A Yourdestination együttműködő partnereit és munkatársait bemutató sorozatunk ismét egy nagyon különleges társunkat mutatja be. Amikor 2008-ban elhatároztam a Yourdestination elindítását, két dolgot nagyon komolyan elhatároztam: soha sem fogunk vadidegen útitársakat összezsúfoló tömegutakat szervezni és kizárólag minőségi és hiteles – és nem “majd ezt az országot is megtanulom könyvből” típusú hivatásos – partnerekkel fogunk dolgozni. Az utóbbi elvárás biztosítása azonban állandó és szorgalmas vadászatot igényel. Ritka az ilyen Ázsiát és a magyar nyelvet is tökéletesen értő áldozat.

Most ismét sikerült egy nagyon szuper új társat becserkészni, tehát át is adom neki a szót! fogadjátok szeretettel bemutatkozását és első írását a Yourdestination oldalán!

Minasan!

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzak! Baranyai Péter vagyok és szüleimnek hála Japánban tölthettem el a gyerekkorom egy részét, „teljesen átlagos” japán kisfiúként. Kint jártam iskolába és éltem az életem Tokyo-ban.

Miután hazaérkeztem, elvégeztem egy egyetemet és nagyjából 2006 óta tanítom is iskolákban, magánórákon stb. a japánt. Tolmácsolok és fordítok is. Jelenleg a @japannyelv, https://www.facebook.com/japannyelv oldalt üzemeltetem, ahol szintén sok tartalmat osztok meg a kultúráról és a nyelvről is.

Szeretnélek Titeket is közelebb hozni ehhez az általam nagyon is szeretett országhoz saját élményeimmel és tapasztalataimmal.

Kezdjük is az ismerkedést a Felkelő Nap Országával!

Gondolkoztatok már azon, hogy elutaztok Japánba? Mennyi időre érdemes menni? Mit érdemes megnézni? Egyáltalán hogyan lássunk neki a tervezésnek?

Először is, 2 hét a minimum szerintem és ha először/egyszer az életben megyünk, akkor az úgynevezett “golden route” a reálisan teljesíthető és legnagyobb élményt nyújtó. Utána úgy is vágytok majd vissza, akkor megnézitek majd a többi csodát.

A GOLDEN ROUTE Honshu szigetén

A “golden route” egy Tokyo-Osaka útvonal köztes megállókkal és látványosságokkal, amik az ország legfontosabb városait tartalmazzák. Én mindig úgy járom végig, hogy Tokyo-ban és Osakában van több napra szállásom, a többi helyen csak egy-egy napra állok meg. Ez azért praktikus, mert itt lehet ár/érték arányban talán a legjobb szállásokat találni és a kiváló közlekedésnek hála Tokyo-ból nincs messze Kamakura vagy Yokohama, esetleg Nikko vagy a Fuji hegy sem, míg Osakából Kyoto, Nara és a többi látnivaló, mint pl a Koyasan hegy.

Mit is érdemes magunkkal vinni az útra?

Fontos tudni, hogy Japánban nem 220V van, hanem 110V és érdemes beszerezni a megfelelő átalakítót. Ez a legfontosabb talán. Pár évvel ezelőtt még azt javasoltam volna, hogy minél több készpénzt vigyünk a bankkártya helyett, de úgy látom egyre több és több helyen lehet magyar kártyával is fizetni. Rákérdezni érdemes azért előre a szállásokon pl. Más praktikus dolgot mind be lehet szerezni Japánban. Ja! Egy üres bőrönd nem árthat a szuveníreknek…

Pár eretnek gondolat Tokyo-ról

Megmondom őszintén én nem töltenék el sok időt Tokyo-ban egy egész országos kirándulás alkalmával. Legfeljebb 3-4 napot, utána már érdemes tovább menni más városok és tájak felé. Persze elfogult vagyok, én 4 évet éltem itt… Ezt a pár napot azonban remekül ki lehet használni Tokyo jó pár izgalmas helyének felfedezésére!

A kihagyhatatlan első látogatások: Tokyo különleges városrészei éjjel-nappal

Amit viszont érdemes már az első napokban megnézni az Shinjuku, Akihabara és Harajuku. Mindegyik városrész egyedi, különleges és némileg extrém példája a hétköznapoknak Tokyo-ban. Ha valamelyik tetszik, érdemes este is körbejárni a kerületeket, megnézni a látnivalókat! Egy egészen más élményt kapunk, mint napközben! Később majd írok részletesen is ezekről a városrészekről!

Most csak néhány kontrasztos kép ezekről az izgalmas városrészekről. A téma: napközben és este ugyanott. A párosok egymás után: Shinjuku kedvenc Godzillája; Akihabara anime, manga és maid kávéházai; A Takeshita Harajuku-ben (azt hiszem, ehhez nem kell komment…):

Tokyo Sky Tree – az égig érő betonfa

Ha jó az idő érdemes ellátogatnunk a Sky Tree-be. A kilátás miatt tényleg nem mindegy milyen időnk van, válasszuk a legtisztább napot és készüljünk egy hosszú, akár 40-50 perces sorban állásra is. A torony maga 634 méter magas és két kilátóval rendelkezik, 350 és 450 méter magasan. Szerintem felesleges a 450-esbe felkocogni, drága és ahhoz képest a “jujdemagas” érzésünk ugyanúgy “jujdemagas” marad csak, sokkal többet nem látsz… A kép kicsit csalóka, mert a teleobjektív egy szép nagy darabot kivágott a perspektívából. De, a látvány tényleg ilyen a toronyból. Jó időben a Fuji tényleg látható a horizonton.

Asakusa: szentélyek, boltok, rengeteg kis utca és a Sumida folyó

Ha a környéken bóklászunk, mindenképp nézzük meg Asakusa városrészét kis utcácskáival és nagy templomaival! Érdemes pár apróságot vennünk a bazárban az otthoniaknak, de vigyázzunk! Bármennyi pénzt el lehet itt költeni. Bármennyit… Természetesen ez a környék is megér majd egy hosszabb bejegyzést is, hamarosan jelentkezem vele!

ODAIBA, az egészen más vízparti város

Este pedig ellátogathatunk a személyes kedvenc helyemre: Odaiba-ba. Azért nagyon jó ez a hely, mert napnyugtakor látni az egész várost és kicsit olyan, mintha… más városokban is lennénk egyszerre. Sejtitek miért? 😀 Erről a helyről is szeretnék majd részletesebben is írni a későbbiekben! Most csak néhány kép róla…

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Baranyai Péter
#nihonGO #japannyelv

nihongo@azsia-utazas.hu

Egy kis reklám a végére

Demmel László: Természetesen, mi sem maradhatunk le a cikk végéről… Japán csodálatos világába vezető barangolások fontos segítője lehet a Yourdestination ottani irodája a Tokiói Magyar Centrum.

Japán magyarul című katalógusunk folyamatosan bővülő tartalma:

  • sok-sok egy vagy több napos programot tartalmaz Japán fontosabb városainak és vidékeinek megismerésére;
  • az évszakokhoz hangolt több hetes körutakat ajánl Honshu szépségeinek megismerésére;
  • tematikus és kulturális utazásokat ismertet a Japán kultúra és történelem kedvelőinek.ban és emlékhelyein.

Japán igazi lelkével és rengeteg izgalmas felfedezni valójával kapcsolatos részletes és aktuális útiterveink, programjaink és körútjaink információs könyvtárunkban megtalálhatók itt:

YOURDESTINATION – INFORMÁCIÓS ÉS KATALÓGUS KÖNYVTÁR

Write A Comment