Személyes ajánlás:

Ismét egy csodálatos ország és bakancslistás uticél, amit figyelmetekbe ajánlunk! 2020 őszétől kezdődően India csodáihoz és fantasztikus nyaralóhelyeihez is el lehet jutni velünk, a szokásos körítéssel: egész évben magyarul!

Ezek a körutak, bár gyakran ugyanazokra a helyszínekre vezetnek, mint sok más út is, különlegesek. A többletet csoportvezetőink és hosszú évtizedes személyes ázsiai tapasztalatai, India csodálatok kultúrájának mélyreható ismerete biztosítja.

Most Észak-India csodái körutunk első napjait mutatjuk be, ami kicsit kiegészítve, két napos önállóan is rendelhető Delhi magán program is.

DEL-02: DELHI – 2000 ÉV EMLÉKEI KÉT NAPBAN

1. nap: A történelmi és az új Delhi

Első napunk egy kis bemelegítő, egész napos és estés Delhi városnézés. Északról dél felé haladva a Yamuna folyó bal partján, több tucat kilométer hosszan elterülő városon keresztül, annak történelmi emlékeivel és mindennapjainak izgalmas és különös életével, utcáinak és piacainak nyüzsgő forgatagával ismerkedünk meg.

A város környéke az emberiség egyik legrégebb óta lakott helye. Legalább nyolc rétegben egymás fölé és mellé épült virágzó, majd elhagyott és később újra felélesztett települések halmaza. Legutóbbi kétezer éve jól dokumentál és ezekből az évszázadokból származnak ma is látható történelmi emlékei.

A mai Delhi három, jól elkülöníthető részből áll. Az északi rész az öreg város, Ó-Delhi. Középen az angol uralom idején kialakított széles, többsávos utak, terek köré felépített koloniális közigazgatási terület, Új-Delhi fekszik. Délről a főleg modern, de mindenhol zölddel borított negyedek következnek, ahol azonban az ősi királyi városok feletti új építkezések közül is mindig előbukkannak a múlt emlékei. Ebből a színes kavalkádból szeretnénk bemutatni néhány érdekes helyet. Az alábbi felsorolás szerinti programon megyünk végig, alapvetően északról dél felé haladva.           

Ó-Delhi barangolás:

Szinte lehetetlen küldetés néhány nap, de akár néhány hét alatt is részletesen bemutatni ezt a fantasztikus környéket. A Yamuna jól védhető kanyarulatában már évezredekkel ezelőtt is erőd állt. Itt épült meg sok évszázaddal ezelőtt a Delhi Vörös Erőd és körülötte alakult ki a mára már sok évszázados, sűrűn lakott, sok-sok zegzugos utcával, de széles utakkal és terekkel is rendelkező óváros. Az egymás után érkező és később letűnő uralkodói dinasztiák mind-mind hozzájárultak a város mai arcának kialakításához. A vallási célú épületek, szentélyek, mecsetek színes látnivalói a városnak. Régi palotáik átalakultak és legtöbbjük ma már a város kereskedelmét szolgálja. Ezért aztán az óváros legnagyobb része már bazárnegyed.  

Chandri Chowk bazár:

A Vörös Erőd nyugati kapuja Ó-Delhi sok évszázados városára néz. A városba vezető út egy félhold alakú téren, a holdfény terén halad keresztül. A tér és az út az évszázadok során igazi kereskedelmi negyeddé fejlődött és még ma is a város életének egyik legfontosabb színtere. Ez ma a Chandry Cowk, a Holdfény terének bazárvilága.Három nagy bazár és a körülöttük húzódó, sűrűn beépített, igazi ázsiai kereskedőváros nyüzsgő kis utcái, sikátorai kihagyhatatlan részei a Delhi városnézésnek.

Ó-bazár és az óváros:

Ó-Delhi híres helyeinek és épületeinek felkeresése nem egyszerű feladat. A sok évszázaddal ezelőtti építkezések helyszínei, szétszórtan, a mai szupersűrű város épületei közt helyezkednek el. Napközben gépjárművel eljutni ezekhez szinte lehetetlen. Ezért aztán a Chandry Chowk meglátogatása után gyalog vágunk keresztül az óváros forgatagán. Az ó-bazár Delhi egyik legrégibb kerülete, már 350 éve a mai formájában létezik. Egyes utcái, terei „menet közben” szakosodtak. Rengeteg kisebb-nagyobb üzlet, kereskedőházak, fedett bazárok és nyílt piacterek váltják egymást barangolásunk útvonala mentén.

Jama Masjid:

Delhi óvárosának egyik leghíresebb látványossága, egyben India egyik legnagyobb vallási építménye a Jama Masjid. Építését 1644-ben kezdték el, és Sah Jahan Mogul császár fejezte be. Vörös homokkőből és márványból készült ez a csodálatos alkotás, amit Masjid-I-Jahanuma-nak is hívnak, aminek jelentése: „ a Világ Parancsolója, a Világ Irányítója. A mecset hatalmas udvarát vörös homokkővel borították, az építményhez északi, déli és keleti irányból lépcsősor vezet fel, amely valaha házi piac, élelmiszerbolt és szórakoztató hely volt. A mecset udvara egyszerre akár 25.000 hívőt is befogadhat. A Jama Masjid 10 méteres falmagassággal, három kapuval, és két darab 40 m magas minarettel és négy toronnyal épült. A tornyokból csodálatos kilátás nyílik Delhi nyüzsgő utcáira.

Új-Delhi barangolás:

Dél felé indulva a város képe, ahogy átérünk Új-Delhi területére, hirtelen megváltozik. Eltűnik a kaotikus keleti város és átadja helyét a birodalmi angol stílusnak. Kör alakú központi terekből kiinduló széles sugárutak, a kerületek vonalzóval szerkesztett úthálózata és mindenhol a gyarmati építészet árnyas kertekkel körülvett villái, az utak mentén szilád tömbökként fekvő középületei, szállodái. A villanegyedek ma az indiai felső tízezer és a politikai elit lakhelyei, de sok, a közönség előtt megnyitott és múzeumként funkcionáló villa is található itt. Az egész városrész hangulata a letűnt birodalmi időkre emlékeztet, de igazából ez a mai India politikai szíve. Itt található szinte minden, ami az ország utolsó 75 évében történt, itt vannak az állam irányító létesítményei is.

Mahatma Gandhi emlékműve:

Az India történelmében sok olyan vezető volt, aki szinte látomásos, forradalmian új gondolkodásmóddal, nyomot hagyott a történelemben. Az egyik ilyen név, amely az indiai nép függetlenségért folytatott nagy mozgalmainak listáján tetején áll, nem más, mint Mahatma Gandhi. Legyen szó a függetlenséget – szó szerint - kiprovokáló cselekedeteiről vagy hitéről, az ország szinte egy emberként követte. Életének emlékezetére és az ország érdekében hozott érdemeire való tekintettel emelték ezt az emlékművet temetési szertartásának helyén. Az idő múlásával Gandhi emlékművének neveként is használatba került.

Indira Gandhi lakóháza:

Az Indira Gandhi Emlékmúzeum a meggyilkolt indiai miniszterelnök rezidenciája volt, amit halála után múzeummá alakítottak. Láthatjuk a nacionalista mozgalom, a Nehru-Gandhi család személyes pillanatai és gyermekkorának ritka fényképeit. Fotók, újságcikkek, amelyek Indira Gandhi gyilkosságával kapcsolatosak, valamint Rajeev Gandhi temetkezési emlékei, díjak és személyes tárgyak, például Indira Gandhi és Rajiv Gandhi ruhái, tollai és táskái, a gyűjtemény részei. A ház megtekintése során idegenvezetőnk rengeteg információval tud szolgálni a modern India történelmét alapvetően meghatározó Gandhi család történetéről.

Hivatali negyed:

V. György 1911-ben áthelyezte a Birodalom Gyémántja India gyarmati fővárosát Kalkuttából Delhibe. Az új központi negyed (New-Delhi) hamarosan a modern építészet Paradicsomává vált. Ez a tendencia folytatódott India függetlenné válása után is (és tart még ma is), hiszen meg kellett és még mai is meg kell mutatni az új politikai irányzat politikai és gazdasági erejét is. Az eredmény egy nagyon izgalmas negyed. Meglátogatjuk a függetlenség szimbólumát az India Kaput, a Parlamentet, az Elnöki Palotát és még jó pár jellemző épületet. A barangolás során lesz időnk megismerkedni a gyarmati és a mai független India történelmével, a politikai mozgalmakkal és a jellemző gazdasági folyamatokkal is.

Humáyun Szultán síremléke:

A 16. században, India első parkos elrendezésű síremléke a mogul uralkodó emlékére épült. Az első nagy mogul sír ez, amely a mogul építészet szinonimája is. Valamint az időtlen szeretet és vágyakozás érzéstét is közvetíti még a mai látogató felé is. Humayun császár első felesége, Haji Begum császárné építette férje emlékére. A sírban mind a császár, mind a felesége síremlékei megtalálhatók és örök szerelmük bizonyságának bizonyítéka. Mirak Mirza Ghiyas perzsa építész tervezte az impozáns épületet, ami a világ minden sarkából vonzza a turisták ezreit, nap mint nap. Ahogy belépünk a buja pálmafákkal övezett füves kertbe, egy gyönyörű szökőkút üdvözöl bennünket. A kertet négy fő részre osztják járdák és vízcsatornák szerint; az iszlám szent könyvében, a Koránban említett Paradicsomkert szinonimája. Ennek közepén áll a síremlék. A főépület vörös homokkőből készül, míg a sír fehér és fekete márványból készül. Egy vonzó kapu vezet a központi terembe, amelyben Humayun sírja található. A csarnokot bonyolultan faragott ablakok és gyönyörűen kialakított mennyezet díszítik. A nagy platformon számos sír található, köztük Haji Begum császárné és Darah Shikoh herceg is. Érdekes tény az emlékművel kapcsolatban, hogy itt található Humayun kedvenc fodrászának sírja is.

 Gurudwara Bangla Sahib:

Az egyik kiemelkedő szikh közösségi hely (gurudwara, a tanítás kapuja) és egyben zarándokhely Delhiben, a Gurudwara Bangla Sahib. Ennek a gurudwarának a története a 17. századra nyúlik vissza, amikor is Raja Jai ​​Singh palotája volt. A történet szerint 1664-ben a Guru Har Krishan Sahib Ji, a nyolcadik szikh guru (a szikh vallás és közösség legfőbb szellemi vezetője) jött meglátogatni a királyt. Abban az időben kolera és himlő járvány tombolt. A Guru gyógyította meg az embereket azáltal, hogy vizet osztott nekik az épület központi víztárolójából. A guru által használt víztároló ma is létezik a gurudwarában, és úgy gondolják, hogy gyógyhatású is. A Gurudwara számos helyisége közül a legfontosabbak: a fő imaterem, amely tartalmazza a Granth Sahib-ot, a szikhek szent könyvét; a létesítmény közepén található víztározó, könyvtár, múzeum, kórház, iskola és művészeti galéria.

Lakshmi Narayan szentély, naplemente esti imával

A Raja Bir Singh Deo uralkodása idején, 17. század elején épült Lakshmi Narayan szentélyt, Lakshmi istennőnek (a gazdagság és a jólét istennőjének) szentelték. Szerkezete a mogul birodalom templomi és erődítés építészetének egyedülálló keverékét szemlélteti. A téglából épült és mészhabarccsal burkolt szentély tetején ágyúrések is vannak, így masszív erődként is szolgálhatott a régi időkben. Belső terének jól megőrzött freskói a mogul és a középindiai (Bundelkhandi) művészet ötvözetének stílusában készültek. A szentélybelső faragványai Krishna életének egyes állomásait ábrázolják. Figyelemre méltóak és gyönyörűek a központi kupola faragványai és a sarkokon álló díszesen faragott oszlopok is. Felejthetetlen és sokkoló látvány a legendás „Shungi Chirya” festményt is, amely egy madárszörnyet ábrázol, ami képes elefántokat is elragadni karmaival. A szentély ma is “üzemel”, izgalmas élmény a részvétel a naplemente idején megrendezett szertartáson is.

Vacsora az óvárosban:

Visszatérünk az óvárosba és az egész napos „rohanás” után és megpihenünk egy kényelmes indiai étteremben. A mai helyi konyha elsősorban az ország különböző régióinak jól elkülöníthető, különleges ízvilágú egyedi konyháiból áll, amelyekre az angol megszállás újításai is hatottak.

Az eredmény valami fantasztikus és egyedi, csak Delhire jellemző ízvilág. És ezt egy hagyományos indiai stílusú, gazdagon díszített és izgalmasan megvilágított étteremben szolgálják fel.

2. nap - BARANGOLÁS A DÉLI VÉGEKEN - 2000 ÉV ÉS A MINDENNAPI SPIRITUALITÁS

Az előző nap egy igazi kulturális horogütés lehetett azoknak, akik komolyabb előtanulmányok nélkül, először érkeztek Indiába. Ezért ezen a napon kicsit könnyebbre vesszük a dolgot és Delhi déli külső kerületeibe indulunk először. Ez a környék is teljesen más, mint az előző nap megismert városrészek. Ahogy dél felé haladunk, egyre hangsúlyosabbá válik a külvárosi jelleg. Egyre több az zöld, feltűnnek a az egymástól jól elkülönülő, a nagyvárost kiszolgáló kommunák ültetvényei; a közutaktól általában kerítéssel elválasztott lakónegyedek és lakóparkok. De ez a modern külvárosi környék ad helyet sok-sok akár pár ezer éves történelmi emléknek is. Azek közül a legnagyobbal és legszebbel kezdjük a ma délelőttöt.

A Qutub Minar komplexum és az 1600 éves vasoszlop:

A mai Delhi déli részén található Mehrauli (Delhi Hetedik csodája) területén található a Qutub Minar néven elhíresült archeológiai komplexum. Ezen a területen már a 4.-5. századtól kezdődően, egészen az európai középkor végéig komoly uralkodói város állt. Ezért aztán egymás közelében, illetve egymásba be is épülve nagyon sok történelmi elmék található. áll. Az első, amiről a park a nevét is kapta a Qutub Minar, a világ legmagasabb, téglából épített minaretje. Építését 1196-ben kezdték meg. A középkori India egyik legcsodálatosabb épülete. A 72 láb magas torony első három emelete vörös homokkőből épült fel, a negyedik és ötödik márványból és homokkőből készült. Mind az öt emeletet kiálló erkélyek díszítik. A A park további látványosság a Quwwat-ul-Islam mecset, amely közvetlenül a minaret mellett áll. A Qutub-ud-din-Aibak által épített mecset a Qutub komplexum első épületének tekinthető, amely számos műemlékkel rendelkezik. Az egyik legnépszerűbb ezek közül a Vas oszlop, más néven Ashoka oszlop, amelynek története a 4. századig nyúlik vissza. A 24 láb magasan állítva, és a hat tonnát meghaladó súlyát az oszlop híres korrózióállóságáról. Meglátogatható az Alai Darwaza is, egy vörös homokkőből épült és fehér márvány betéttel díszített kupolás kapu. A közvetlen közelében áll az Alai Minar félbemaradt tornyának első két emelete. Beléphetünk Iltutmish sírjába is, amit maga a császár építette a mameluk dinasztia uralkodásának idején és ez a Delhiben elsőként épült királysírok egyike.

A Bahai Lótusz templom:

Delhi meglátogatásának egyik, szinte kötelező helyszíne a Bahai Lótusz Templom. A Bahai, a Teremtés és minden ember egységét hirdető új és modern filozófiai-vallási irányzat szent helye. A Bahai szellemiségének kőbe és kertekbe álmodott kifejeződése. Az épület csodálatos szerkezete lenyűgöző fehér lótuszvirág formájában bontakozik ki, és ma már a világ egyik leglátogatottabb vallási létesítménye. Terveit a kanadai építész, Fariborz Sahba alkotta meg, és 1986-ban fejezték be építését. Minden vallásból és hitből származó ember beléphet ebbe a hipnotikus erejű rituális csarnokba meggyőződésétől függetlenül és énekelheti saját vallásos imáját, mantráját. Nem csoda, hogy ez India egyik legizgalmasabb spirituális helye.

A Swaminarayan Akshardham templomkomplexum:

Akshardham ”Az Isteni (a felsőbbrendű lét) megtestesülési, tartózkodási helyét” jelenti. Az odaadás, a tisztaság és a béke örök helyeként tartják számon. A Swaminarayan Akshardham Újdelhiben egy hindu istentiszteleti ház és egy szellemi és kulturális campus, amely odaadásra, tanulásra és harmóniára buzdít. Az időtlen hindu spirituális üzenetek, az élénk odaadó hagyományok és az ősi építészet mind-mind visszatükröződnek a hely művészetben és az építészetben. A szentély alázatos tisztelgés Bhagwan Swaminarayan (1781-1830), az avatárok, az isteni lények és a hinduizmus nagy bölcsei előtt. A hagyományos hindu stílusban kialakított komplexumot 2005. november 6-án nyitották meg HH Pramukh Swami Maharadzsa áldásával. Az építkezésben a hindu művészet szakképzett képzett kézművesei, művésze, valamint 8000 önkéntes vet részt munkájával, több mint 300.000.000 munkaórát áldozva a hely létrehozására. A lélegzetelállító épületegyüttes épületeit és kerítő falait állatok, virágok, táncosok, zenészek és istenségek bonyolult faragványai díszítik. A szentélyegyüttes területére, a 10 égtájat jelképező 10 kapun keresztül lehet belépni. Területén nemcsak a szent helyek, sok egyéb szórakozási lehetőség is van. Kiállítások, zenés vízjáték, esti fényjáték fogadja a látogatókat.

Búcsú vacsora az óvárosban:

Visszatérünk az óvárosba és az egész napos „szellemi” túra után, megpihenünk egy kényelmes indiai étteremben. Tapasztalataink szerint ez soha nem egy egyszerű vacsora, láblógatással. Pihenés közben lassan előkerülnek a nap emlékei és felmerül sok-sok kérdés a látottakkal, tapasztaltakkal kapcsolatban. Eszegetünk, beszélgetünk amíg az étterem be nem zár.

Egy kis reklám a végére

Természetesen, a reklám sem maradhat le a cikk végéről... India csodálatos világába vezető barangolások fontos segítője lehet a Yourdestination ottani irodája az Indiai Magyar Centrum.

India magyarul című katalógusunk folyamatosan bővülő tartalma:

  • sok-sok egy vagy több napos programot tartalmaz India fontosabb városainak és vidékeinek megismerésére;
  • az évszakokhoz hangolt több hetes körutakat ajánl a környező országok és tájak, főleg Nepál, Bután és Tibet szépségeinek megismerésére is;
  • tematikus és kulturális utazásokat ismertet és ajánl az indiai kultúra és történelem kedvelőinek. RENGETEG ötlet meríthető belőle.

Az Ázsia lelke programok Indiában

Összeállítottunk jó pár tematikus barangolást, amik ennek a hatalmas és izgalmas témának egyes, viszonylagosan összefüggő részeit tudják bemutatni. Ezek igazából egyéni körutak úti tervei, amik egy ázsiai utazás, nyaralás részei is lehetnek, de önállóan is igen izgalmas kulturális utak. Ezek kötül kettő is India mélyére vezet.

India igazi lelkével és rengeteg izgalmas felfedezni valójával kapcsolatos részletes és aktuális útiterveink, programjaink és körútjaink információs könyvtárunkban megtalálhatók itt:

YOURDESTINATION - INFORMÁCIÓS ÉS KATALÓGUS KÖNYVTÁR

Write A Comment