Ha az ember végiggondolja egy út során fellépő elkerülhetetlen költségeket, akkor valahol az első helyek egyikén vannak a szállásköltségek. Nyaralás esetén a magasabb hotel ár is lehet jó dolog. Az az időszak a lazulásé, pihenésé.

Ha viszont tényleg utazunk, ezek a felesleges extra költségek bosszantóan meg is növekedhetnek. Az utóbbi évtizedben egyre több az ezzel kapcsolatos cikk, felháborodott morgás az interneten. A „szakma” reagált is az igények változására. Megjelent egy új és ma már világszerte terjedő szállás típus: a Luxury Boutique Hotel. Természetesen ez is Ázsiában jelent meg először, mert ott igencsak odafigyelnek az ilyesmire.

Boutique hotelek a Yourdestination körútjai során: a cél a magas minőség és a kompromisszum mentes kényelem

Ez a szállodatípus az, amit mi is előszeretettel használunk utazásaink során. Igyekszünk valami egészen különlegeset adni vendégeinknek és közben vigyázni pénztárcájukra is. A nem használt szállodai szolgáltatások alapárai mindig benne vannak a szobaárakban, ha használjuk ezeket, ha nem. De…

Reggeltől estig megyünk, minek a 6 medence?

Egy jól szervezett körútnál reggel elmegyünk valahová, általában komplett teljes napot igényelő programra. Késő délután visszatérünk és kezdődhetnek is az esti programok. Szintén nem a szállodában. Ezért aztán minek menjünk valami jól csengő nevű, ezercsillagos tömeghodályba? A 4 éttermet, 6 bárt és 3 úszómedencét nem fogjuk használni, de fizetünk érte, mint a katonatiszt.

A nagy szállodák ráadásul rossz helyen is szoktak lenni. Ami nekünk kell, az esti programlehetőségekhez közeli, lehetőleg a város történelmi (és ezért általában őrülten izgalmas) városrésze közelében – de nem a közepén – lévő szálláshely. Ez az elhelyezkedés lehetőséget ad arra, hogy este bebarangoljuk környéket, igazi ázsiai hangulatot és vacsorákat szívjunk magunkba, mégis tudjunk majd aludni is. Aki már járt egy nyüzsgő ázsiai város éjszakájában, biztosan igazat ad nekem.

Az utóbbi évek során jött létre az ilyen igényeket kielégítő szálloda kategória Ázsiában. Ma már minden körutunkon Indiától Japánig ezeket használjuk mi is városi szállásként.

BOUTIQUE HOTEL – KOMPAKT KELETI KÉNYELEM ÚTKÖZBEN

Google atyánk a a boutique kifejezést üzletnek, vagy nemes egyszerűséggel butiknak fordítja magyarra. Nem is csoda ezek után, hogy szinte senki sem érti, mit is jelent, mit is kínál ez a kategória. A butik, nemesebb és eredeti értelmezése szerint egy luxus üzlet, ahol csak a legjobb és lehetőleg egyedi áruk fordulnak elő. Olyan hely, ahol az áruk mellett kedves és profi kiszolgálást, egyedi törődést is kapunk. És persze szaküzlet is egyben, egy különleges termékcsoportra és vevőkörre belőve.

Különleges minőségű hotel, különleges minnőségű utazóknak

Ez a hotel típus valami ilyet próbál adni. Az igényes és az ázsiai kultúrára is fogékony utazókra van belőve, nem a nyaralókra. Célja a mindenből a legjobbat egy helyen, széles választékkal és jól kiválasztott, igényes célközönségnek. És ugyanolyan meglepő helyeken, mint minden jobb butik. Valahol egy forgalmas város kellős közepén, valamilyen különleges környéken.

Ennek a vendégkörnek a minőség, az eredetiség számít mindenben. Ezért az ilyen hotel különleges minőséget is nyújt. Az építészet, a dizájn a városra és a helyi kultúrára jellemző, nemes alapanyagokból és hagyományőrzőén. A szolgáltatások magas színvonalúak. A reggeli omlett is inkább költemény, mint tojásrántotta bennük. A fitnesz lehetőség a SPA mindenhol megtalálható, de csak módjával. Csak annyi, amennyi kell, mert az egyéni masszázs és kozmetikai igényeket inkább a saját szobájában, lakosztályában veszi igénybe a kedves és igényes vendég. Ő azért jött ide, hogy tiszteljék a személyiségét, ne kapjon tucat szállást és tömeg kiszolgálást : privacy first…

AZ ÉLŐ PÉLDA HANOI ÓVÁROSÁBAN – BABYLON GRAND HOTEL

A Babylon Grand hotel & SPA szálloda Hanoi belvárosában.

Természetesen, itt is egy élő példa bemutatása a legcélravezetőbb. Amit bemutatunk ismét valami különleges. Az ország: Vietnám, a hely Hanoi és a környék az óváros északi része. Az utóbbi a kulcs a szállodához, ezért is választottuk ezt a helyet “bázis” szállásunknak Hanoiban. (És azért is, mert Hanoi Irodánk az egyik közeli csendes és hangulatos utcácskában van…)

Ez környék a 18. század vége és a 20. század közepe között kialakult francia és vietnámi elemeket egységesítő építészeti stílus szülőhelye, a hajdani Francia Indokína, Kokinkína egyik kulturális központja. Ezért aztán a hotel is ennek legjobb hagyományaiból építkezik. Márvány burkolatú közösségi terek, a századelő francia szalonjait idéző tágas szobák, kiegészítve a vietnámi fa bútorok, falborítások izgalmas kontrasztjával és a városi francia művésztelep 19. századi festészetének remekeivel.

A Babylon különleges vendégváró stílusa

Szobák, stúdiók, apartmanok kicsit másképp…

A szobák természetesen itt sem hagynak kivetnivalót maguk után. A választék nagy, az egyszerű de nagyszerű szobától a két hálószobás, konyhás apartmanig. Az apartmanok meglepően működnek. Az ember azt hinné, mindenki az éttermet használja, vagy elmegy valahová. De, nem! A konyhás stúdiók, egy és két szobás apartmanok is mindig foglaltak. Kisgyerekes családok és együtt utazó baráti társaságok, hosszabb úton lévő üzletemberek, az ázsiai konyha szerelmesei, magukra valamit adó kisebb cégek átmeneti otthonai ezek. Szépen megvetett ágyakat bárki tud mutatni, ezért ezekből sevest mutatunk. Annál inkább az igényes és autentikus lakberendezés eredményeiből.

Nem kiszolgáltat, hanem szolgáltat

A szállodai szolgálásokra sem lehet semmi rosszat mondani. A kiszolgálás mindig kedves és profi. A szálloda nyelve angol, de ha valakinek csak a magyar megy, az sem baj. Van állandó magyar idegenvezetésünk Hanoi-ban, ha valamiért nem megy a megértés és éppen nem vagyunk ott, a recepció hívja a magyar „segélyt”. A nap minden szakában van valami érdekes a környéken. Az aktuális programokról a recepció és a szállodai TV csatorna tájékoztat. A megfáradt utazót is várja némi kényeztetés. Az utcafrontról is elérhető SPA, amely a teljes teljes második szintet is elfoglalja egy SPA, remek szolgáltatásokkal.

A reggeli kávé után a reggeli a legfontosabb…

Hanoi óvárosában a reggel mindig egy kicsit álmos, az ember először elüldögél valamelyik utcai kávézójában, figyelve a szűrőn keresztül lassan lecsöpögő vietnámi kávét, a világ egyik legjobb fekete nedvét. A kávézók, kávéházak között minden várható és jó pár lehetetlen stílus is megtalálható. Később vissza lehet sétálni a szállodába és elreggelizget vagy egy órácskát. Erre kiváló a párizsi kávéházak kialakítását idéző szállodai étterem. A kb. 20 féle európai étek mellett a frissen készülő ázsiai “reggelik” mindegyike megtalálható a választékban. Néhány kép kép a tetőtől talpig márványa öltöztetett reggelizdéről és a választékról..

Ír hangulat Hanoiban és rengeteg könnyed beszélgetés…

Napközben úgysincs otthon az ember. Este viszont valamikor csak visszatér. Ilyenkor nagyon jól esik leülni és beszélgetni egy kicsit. Persze valamilyen hangulatos helyen. Erre a szolgál a földszinti ír kocsma. Kellemes és hangulatos ír környezet finom ételek, jó italok. És nincs üvöltő zene.  Először arra gondoltak, hogy legyen zárt, csak a szálloda vendégeinek. Aztán kinyitották az egészet az utca felé. Ma már egy remek kis beszélgetős hellyé vált a környék expat közönségének is. Remek hely igazi helyi információk és finom sörök beszerzésére.

EGY KIS REKLÁM A VÉGÉRE

Kedves olvasó!

Ha már idáig eljutottál, kérünk, olvass még egy kicsit tovább!

Minden aktuális magyar nyelvű anyagunkat összegyűjtöttük egy helyen! Információs könyvtárunk már vagy 50 kiadványt tartalmaz és folyamatosan bővül, frissül.

Minden anyagunk díjmentesen és szabadon letölthető!

Információs anyagok Ázsiáról, útvonalterv javaslatok, részletes katalógusok, friss árlisták, már több mint 2000 oldal és sok száz fénykép!

Itt lehet megtalálni az anyagot:

ÁZSIA MAGYARUL: INFORMÁCIÓS KÖNYVTÁR

Write A Comment