NYÜZSIS NAPOK HANOIBAN EGYEDÜL ÉS CSOPORTOSAN

Azok közé a szerencsés kevesek közé tartozom, akik sok-sok napot tudnak eltölteni Hanoiban, Ázsia egyik legizgalmasabb városában. A ma már 10 millió lakosú, több ezer éves város felfedezése azonban életre szóló feladat. Dolgozom is rajta szorgalmasan. Mindig vissza térek, igyekszem sok-sok “magányos” felfedező napot eltölteni ebben a városi dzsungelben. Minden egyes itt eltöltött nap valami fantasztikus új élménnyel szolgál. Ezeket igyekszem is beleépíteni itteni idegenvezetéseimbe is.

Hanoi sikátorai másképp – személyes idegenvezetés meglepetésekkel

Az ember néha téved, de az a jó, ha ettől csak jobbá tudja tenni a dolgokat. Nálam ilyen volt vendégeim érkezése Hanoiba. Eredetileg úgy gondoltam, hogy teljesen kába félzombik fognak letántorogni a gépről a hosszú út után akik majd elfekszenek az szállodában és lesz egy könnyed délutánom. Hát nem! Ez volt életem egyik legnagyobb tévedése! Izgatott Duracell Nyuszik csapatai pattognak le a repcsiről és már a szálloda felé autózva is pár ezer kérdésre kell válaszolnom. És ez így a jó! Nagyon gyorsan össze is szedtem pár olyan sétálós délutáni-esti programot amire elmegyünk az érkezés napján.

Egy ilyen könnyed sétálós-beszélgetős barangolás a legjobb alkalom arra, hogy megismerhessük egymást egy kicsit és én is össze tudjak szedni pár olyan ínyencséget, amit bele tudok majd tenni az út programjába. A másik cél, hogy megmutassam kedvenc városom pár igencsak ütős részét. Nem az épületeket, hanem a mindennapi életet, az különleges helyeket, ahova máshogy nem juthatnának el. A “gonosz idegenvezető gondolatai” témába is beleillik ez az elgondolás. Azonnal és durván szembesíteni a kedves utazót a gyökeresen eltérő kultúra mindennapjaival és ezzel elkerülni a pár nap alatt is kialakulni képez kultúrsokkot.

Sok ilyen programot raktam össze, de ezekről az utas sohasem tud előre. (Hanoi nem egy kis poros városka mondjuk Kambodzsában, ahol ugyanazt a 10 templomot kell mindennap eladni. Nem is értem, hogy 3 nap Hanoi tartózkodás után hogyan is mer valaki vietnami utakat szervezni és magát tuti profi vietnami utazásszervezőnek beállítani…) Thang Long a “Felszálló (szárnyaló Sárkány Városa)” korábban alapult mint Róma és ez alatt a jó pár ezer év alatt összejött itt annyi minden, hogy a ma már 8 milliós várost bemutatni lehetetlen. Rengeteg időt töltök itt, de úgy érzem, egyre kevesebbet tudok róla. Sohasem fogom teljesen megismerni. Tehát… elindulunk a szállodából és sétálgatunk a számukra teljesen ismeretlen óváros utcáin. És egyszer csak elérünk egy olyan helyre, ahol teljesen váratlanul ráugrik a kedves vendégre valami sokkoló.

HANOI képekben

Ezt elég nehéz részletesen elmagyarázni szavakban mindezt. Beszéljenek inkább a képek! Kicsit másképp, mint az eddigi írásaimban. Azokban főleg a táj szépségei és a hozzájuk illeszkedő, szépséget és nyugalmat árasztó képek szerepeltek. Ez az írás azonban az életről, a nyüzsgésről, Hanoi mindennapi életének kis darabjáról az óváros forgatagáról szól. Ezért aztán a képek is ezt a nyüzsgést próbálják visszaadni. Remélem, sikerrel.

A piacok világa

A belváros egyik legjellegzetesebb kultúrsokkoló mélyütése mindennapi, kora hajnaltól késő estig tartó piac. Utcák szélén, járdákon, kis boltokban, taligákon, vállon cipelt komplett kis árudákban és bárhol máshol is folyik a hatalmas mennyiségű és mindig friss áru eladása. Az összes kép kb. fél óra sétányira lévő helyeken készült.

Hanoi egyik neve a zöld város

Bárhol, ahol csak egy zsebkendőnyi szabad hely van, valami nő és virágzik. Nemcsak az utcák szálén, parkokban, hanem az ablakokban, erélyeken. Ezért a növények, cserepes és vágott virágok piaca sem egy elhagyatott hely. Ebből is vannak komplett utcák, ahol minden üzlet virágbolt. De, az igazi virágpiacok száma is szinte végtelen. különösen valamelyik nemzeti vagy vallási ünnep közeledtével szaporodnak meg az ilyen helyek, mert ilyenkor mindenki virágözönbe burkolja otthonát és szorgalmasan ajándékozza is a virágot ismerőseinek.

Hétvégi esti piac

Egy hétvégi est különleges élmény Hanoiban! Gyakorlatilag az egész város az utcán van, üldögél egy kis kifőzdében, kávéházban, sétál valami szép helyen, vagy lecsap valamelyik esti piacra. Az utóbbi nagyon kedvelt szórakozás. A gépjármú forgalom elől elzárt utcákra sátrak ezrei telepszenek, a járdák szélén kilométer hosszan sorakoznak az asztalok és pultok, az utca boltjai is nyitva vannak és asztalokkal, állványokkal foglalják az előttük húzódó járdaszakaszt. Minden tele van áruval, a portékát dicsérő kereskedőkkel és szinte lépni sem lehet az áruk közt turkáló, a ruhákat és kellékeket próbálgató és főleg vidáman beszélgető tömegtől. Egy ilyen népünnepély közepébe vetjük magunkat, ha a kedves utas a hétvégén érkezik. Ráadásul éhen sem fog maradni, mert ilyenkor végigcsemegézzük a piacot.

Nyugi és tó a séta végére

Bármelyik programon is megyünk végig, Hanoi legkedveltebb esti pihenőhelye a Hoan Kiem tó partjára fogunk eljutni (erről a gonosz idegenvezető gondoskodik…) A tópart hajnaltól késő estig a pihenésé, szórakozásé. Este különösen durva látványt nyújt sok ér remekül megtervezett fényhatás. A számomra legmeghatározóbb és örökösen új élmény a tópartot ellepő “bennszülöttek” serege. Van aki csak sétál, van eki csak úgy leül egy székre és valamilyen hangszeren játszik, van aki elvonul egy padra. Felejthetetlen és megunhatatlan látvány.

Az esti szórakoztató negyed – Bia Hoi Korner

A tóparti barangolás végén a déli szegletig jutunk el. Itt kezdődik az igazi szórakoztató negyed. Ez azonban nem mindenkinek való. Itt szoktunk szétoszolni és csak egy utasítást kell betartani. Holnap reggel 9-kor indulunk a szállodából. Egy halk megjegyzés ezekhez a képekhez. Az első épen egy elég nyugis tér látszik. Szilveszterkor azonban itt állítják fel a központi színpadot. Itt számolnak vissza éjfélig és a zéró pillanatában a világ egyik legszebb tűzijátéka kezdődik. Idén Szilveszterkor a kávéház első emeletének teraszáról fogom ezt végigszenvedni ismét. Az utolsó kép eléggé kulturált, de csalóka. A háta mögött kezdődik valami, amit csak úgy hívnak: Bia Hoi Corner. Erről az igencsak spéci környékről külön írás (és részletes használati utasítás)készül a frissen csapolt sört és a remek beszélgetéseket kedvelő érdeklődőknek.

Write A Comment