Ma, a cikk megírásának napja ( 2020. szeptember 26.) Thaiföld elérkezett egy igen különleges, azt is mondhatjuk: történelmi naphoz. Ez a thaiföldi vízumok, covid helyzet miatt bevezetett, amnesztiájának „istenbizony” utolsó napja. Holnaptól kő keményen büntetik a továbbra is ott lappangó külföldieket. Mindegy, hogy sápadtarcú farang vagy nem éppen a napon barnult le az illető.

Lehetne a rövid összefoglalás ennyi is: lejárt a vízum amnesztia Thaiföldön, pénz és/vagy börtön büntetés, kitoloncolás, kitiltás következhet. Azt is lehetne írni: lám, lám, én ezt már hónapok óta mondom. De nem, ilyet tisztességes utazásszervező nem tenne. Akkor sem, ha teljesen igaza is lenne. Kérlek, olvasd el inkább: mire is ébredt ma reggelre jó pár figyelmetlen honfitársunk!

Ez a vészjósló változás jó néhány még mindig is Thaiföldön lappangó honfitársunk, valamint további mintegy 150.000 farang sorstársuk számára sokkoló következményekkel is járhat. Hiába figyelmeztették őket hosszú hónapokon keresztül, nap mint nap, ők őszintén és helyből tojtak az egészre. Ráadásul még nekik is állt feljebb. Egy személyes példa: Amikor tavasszal pár figyelmeztető bejegyzést engedtem meg magamnak, a legenyhébb (visszapörgetve még most is olvasható) komment valami hasonló volt: Ki a fasz vagy te, hogy megmond nekem, mit csináljak?”.  Sajnos, ez a fajta hozzáállás nem csak egy kivétel volt. Ugyanígy járt mindenki, nyelvtől és nemzettől függetlenül, aki megpróbálta figyelmeztetni őket vagy éppen segíteni egy kicsit a thaiföldi helyzetről rendelkezésére álló információval.

A végeredmény: kb. 150.000 idióta, aki a mai nappal ott ragadt.  De, ezek egy része soha nem is volt kedvtelésből utazó vagy éppen tengerparti nyaraló! A most kezdődő söprögetés nem is a az ott ragadt utazók ellen van (főleg), hanem a rengeteg ott lappangó sumák farang (mondjuk úgy, hátha szebben hangzik: illegális tevékenységet folytató külföldi) ellen.

HÖLGYEIM ÉS URAIM! NAGYTAKARÍTÁS VAN!

Jelenleg a sok politikus vergődik (nem csak) Thaiföld mindenféle eszement turisztikai mentőtervén. Thaiföldi turisztikai buborékok, Phuket modell, VIP turizmus jellegű modellek agyrémek röpködnek és pusztulnak el néhány nap után és igencsak látványosan. Ez azonban csak a szokásos és szemfényvesztő nyilvános thaiföldi politika. Egy kis rágódni való a népnek. Szerencsére azonban a háttérben dolgozik az örökké élő, generációról generációra tovább élő pártsemleges állami adminisztráció. És van egy igencsak erős és az EU-val szembe állítva remekül és a háttérben működő szervezet: az ASEAN.

Thaiföldön az utóbbi évtized egyik legnagyobb és a „rendszerben” hatalmas pénzek hozó turisztikai “iparág” és a mindent behálózó korrupció miatt, sok programjuk végrehajthatatlan maradt. Egy ilyen, lassan haladó program a külföldről beáramló és letelepülő sumák népesség (meghatározását lásd feljebb) és a velük járó piszkos pénz megfékezése volt. Az időnként az utcákon megjelenő katonaság és felkent vezetőik által alakított polgári kormányok sem sokat segítettek a problémák megoldásában.

2019-re ismét szinte az ország szétszakadásával fenyegető válsághelyzet alakult ki, a korábbiakhoz képest egy fontos kiegészítéssel, az egyre erősödő és tömeges idegengyűlölettel megfűszerezve.

A COVID-19 VÍRUS KÖZBELÉP ÉS SEGÍT THAIFÖLD GONDJAIN

A mára már tébolyba átcsapó víruspánik azonban most segített a probléma megoldásában! Legalább is az illegális külföldi szemét eltakarításának esetében. Elég volt egy covid hivatkozásra építő átfogó és mindenkire vonatkozó rendelet. Annak következetes végrehajtása most van tesztelés alatt.

Röviden ez úgy szól: minden Thaiföldön tartózkodó nem thai állampolgárnak a mai napi határidővel igazolnia kellett, mit is keres ő éppen Thaiföld kellemes vidékein. A nyugati sajtóban csak a „szegény ottragadt turisták” sanyarú helyzetéről szólnak a cikkek, nem az általuk elkövetett törvényszegésekről… DE, minden egyes ott kóborló idegennek meg kellett csináltatni a vízumát. Tényleg segítőkészek is voltak a hatóságok is. Ma szombat van, de minden bevándorlási iroda nyitva van, az utolsó percig. Lehetett orvosi igazolást is kérni a hosszabbításhoz, de most minden igazolás mögötti orvost le fognak ellenőrizni. Lehetett igazoló levelet kérni az otthon nagykövetségétől is. DE, sok 10.000 egyed ezt meg sem próbálta, mert valamiért éppen otthon vagy az Interpolnál érdeklődnek utána elég hevesen.

Egyszóval: elkezdődött a nagytakarítás.  Remélem, ki lehet pucolni a nagyját és ismét kicsit élhetőbbé válik kedvenc országom is.

KINEK NEM TUDUNK HOLNAPTÓL SEGÍTENI THAIFÖLDÖN?

Akinek nem volt elég hat hónap, folyamatos figyelmeztetés a kinti nagykövetség, a világ összes ott kapható újságja, de még a szállása recepciósa vagy házinénije részéről sem, annak már késő lenne bármilyen okos ötletet adni. Ráadásul mire ez a cikk megjelenik, Thaiföldön már holnap, azaz huszonhetedike lesz. Mi sem tudunk mást javasolni, mint az “Expedited Deportation” kifejezés sűrű ismételgetését, abban az esetben, ha az utcán elkapja a felelőtlen nyaralót a rendőrség (bármelyik a négy közül), vagy az utakat bizonyára elárasztó sereg és flotta ellenőrző pontok személyzete.

Részletes magyarázat az alábbi videóban. Nem angolul van, hanem ameriakiul, de azért érthető.

THAIFÖLDI COVID KÉRDÉS: ÉS MI LESZ VELÜNK „IGAZI” TURISTÁKKAL?

Hát, ez a kérdés egyelőre elég költői… De, ha figyelembe vesszük, hogy nekünk farangoknak Thaiföld téli uticél és a thai turizmus 80%-a november vége és április eleje közt „teljesít”, akkor az idén csak erre az időszakra várható a nyitás. Addig ez az apokaliptikus intézkedés csak tisztít.  COVID helyzet van, most lehet (ha a thaiföldi hatóságok is akarják…) lehet intézkedni.

Természetesen, nem csak a külföldi szemetet segít elpucolni, hanem a tömegturizmusra rácuppant ottani „családokat” is, de az évek során kialakult “adómegtakarító” kisvállalkozásokat is.

MIT TUDUNK SEGÍTENI A THAIFÖLDI UTAZÁSI ELŐKÉSZÜLETEKBEN?

Sajnos, nem vettünk részt varázsló képzésen, így a jóslás sem megy nagyon. Amit viszont tudunk: „Mi már itt Ázsiában vagyunk otthon” és lejesen hivatalosan. Rendelkezésünkre áll minden hivatalos tájékoztatás és egy jó csomó olyan is, ami „nem a közbeszéd tárgya”.

Amint valami nagy pontossággal megjósolható változás közeleg Thaiföldön, mindig tájékoztatni fogunk benneteket!

Akinek személyes kérdése van, keressen meg bennünket levélben:

hq@azsia-utazas.hu

vagy hívjon fel bátran:

06706239513

Központi számunk magyar mobil tarifával üzemel.

Write A Comment