Egy kis személyes ajánló az elejére…

Demmel László: Ez a írás, Ázsiában élő partnereinket és munkatársainkat bemutató sorozatunk második darabja. Eszenyi zoli thaiföldi irodánk a Bangkoki Magyar Központ vezetője és Thaiföld történelmének és kultúrájának szenvedélyes kutatója is egyben. Behajózta a világot, majd Bangkokban telepedett le és azóta is mindent megtesz azért, hogy Thaiföldre látogató vendégeink a szokásos helyi idegenvezatésnél sokkal többet és izgalmasabbat kaphassanak. Igazi kulturális élményeket, olyan helyek látogatását, ahová más meg sem próbálja elvinni őket. És ez egy majdnem lehetetlen küldetés! Az országba csak pár napra vagy hétre érkező és szinte semmilyen előzetes ismerettel sem rendelkező utasnak hiteles, érdekes és izgalmas vezetést nyújtani egy nagy, ezeréves fejődési ívről elég komoly feladat. Megmutatni az északi hegyek közötti kezdetekről – Sutkothai “Hajnal Királysága” és Ayutthaya “Shiva ég és föld között lebegő városának birodalma” csodáin át – a mai modern Thaiföld nyüzsgő mindennapjait, igazán embert próbáló feladat.

Neki ez megy. De nagyon. Kérlek kedves olvasó, fogadd szeretettel bemutatkozását és első ítását a Szabadok Földje, Thaiföld fantasztikus világáról!

A BANGKOKI MAGYAR KÖZPONT és a legérdekesebb program

Kedves Olvasók!

Üdvözletem mindenkinek a weboldalunkon és egy rövid bemutatkozással kezdeném. Eszenyi Zoltán vagyok, a YourDestination Thaiföldi részlegének vezetője és első bevezető cikkemben a tavalyi legnépszerűbb programunkról beszélnék egy kicsit. Az elmúlt szezonokban megfigyelhető volt számunkra, hogy programjaink legnépszerűbb darabja a Bangkoki városnézés „Bangkok Legszebb Látnivalói” névvel mely szinte kivétel nélkül az utasaink nagy kedvencévé vált és szinte minden jelentős történelmi pontját és érdekességét bemutatja a városnak. Sokszor a párhuzamokat a történelem során helyi idegenvezetőinkkel (és velem is) tudjuk igazán megérteni és most egy kis időutazásra invitálom az olvasókat.

A SMARAGD BUDDHA MOZGALMAS ÉLETE

Képzeljünk el egy viharos estét. 1434-et írunk. Hatalmas villámok csapnak le az égből, amibe beleremegnek a helyi falu tíkfa házai. A helyi templom a bambusz erdő kolostorában a szerzetesek riadva figyelik az eget amikor egy hatalmas villám becsapódik a helyi harang alakú toronyba, vagyis csédibe. A helyszín Chiang Rai, észak egyik városa Chiang Maitól 3 és fél órányira Chiang Rai tartományban. A szerzetesek másnap megvizsgálják a tornyot melynek feltört stukkójából előkerült egy 66 centiméteres szín jádekő lótusz ülésben ülő Buddha figura mely smaragd színben pompázik. A buddha szobor a Thai Királyság legszentebb ikonja lesz melyet az elefántokkal elsőnek Sam Fang Kaen király Chiang Maiba akart vinni, de a makacs elefántok csak Laosz felé vették az irányt. A „smaragd buddha” végül Vientiánba került a Haw Phra KHew templomba 1552-től 1564-ig.

Hogy hogyan illeszkedik bele a Smaragd Buddha története a városlátogatásunkba? Három helyszínünk fontos szimbólum a szobor történetében. A Sziám királyság a 16. században Burmával háborúban állt. Az ország legszentebb ikonját folyamatosan menekíteni kellett hiszem a burmai sereg az összes értéket, aranyat, ékkövet elvette és kifosztogatták a falvakat. Ekkoriban A Sziám királyság fővárosa Ayutthaya volt melyet a védelmezők sajnos nem tudtak megtartani és egy akkor tábornok Chao Praya Chakri kénytelen volt visszavonulni. Ayutthaya elesett, de a visszavonuló sereg az akkori szilvafa falvába délre menekült mely később Ban Kok néven lett ismert. Ismerős a név? Bangkok néven olvashatjuk ma.

1779. A sereg megtört. Ayutthaya felégett. Hajnalodik. Chao Praya tábornok megérkezik a helyi templomba, hogy elhelyezze a templomba a nép kincsét a smaragd buddhát és elrendeli hogy egy új szentélyt hozzanak létre, mely a Hajnal Templom néven lesz ismert. Arunáról a hajnal hindu istenétől kölcsönözi a nevét és Wat Arun templom lesz Az első nyom utunk során! Néhány kép arról, miért is kihagyhatatlan látnivaló ez a templom.

Mind ezalatt egy új királyi palota építésébe is kezd melynek befejezése 15 évet vesz igénybe. A folyó part túloldalán elkészül az új uralkodói rezidencia, a Királyi Palota és benne a legmagasabb rangú temploma az országnak a Wat Phra Kheo! A smaragd Buddha új lakhelye mely városnéző programunk első állomása!

Chao Praya tábornok megkoronázása után Buddha Yodfa Chulaloke avagy Phra Bat Somdet Phra Paramoruracha Mahachakkriborommanat Phra Phutthayotfa Chulalok (I. Rama) néven lesz, a Tattakoshin Királyság (mai nevén Thaiföld) ma is uralkodó Chakri királyi dinasztiájának első királya.

Királyok jönnek-mennek az évszázadokon át, de a szobor mai napig megtekinthető velünk, mai lakhelyé, a Smaragd Buddha Templomában.

Történetével kapcsolatban van egy egy – minden thai által halálosan komolyan vett – mondás is:

Ha a Smaragd Buddha elhagyja a Wat Phra Kaew-t, vége lesz a Thai Királyságnak is!

A REJTŐZKÖDŐ ARANY BUDDHA CSILLOGÁSA

  Napunk során meglátogatjuk az Aranybuddha templomát is. Hogyan kapcsolódik az ő története a Smaragd Buddhához? Ahogyan az Smaragd Buddhát úgy az Arany Buddhát is a burmai invázió elől menekítették Bangkokba. Mikor Ayutthaya elesett a főbb vagyonokat megpróbálták elrejteni és stukkóba borítani. Egy ilyen szobor volt az 5,5 tonnás arany szobor is mely Ayutthayából érkezett feltehetően az akkori főváros aranytartalékéinak megmentésére. A 99% tisztaságú aranyszobor a Kínai negyedben lett elhelyezve és 1955-ben egy restaurálás alatt megsérült a burkolat és felsejlett az igazi arany szobor! Megvan a harmadik kapocs is!

EZERÉVES TÖRTÉNET

Thaiföld történelmében szinte minden eseménynek van egymásra hatása! Bangkoki városnézésünk során megtudhatjuk még hogy a virágpiacról hogyan kerülnek a Buddha szobrok elé a virágok és mit jelképeznek. Megnézhetjük Bangkok legnagyobb fekvő Buddha szobrát és megismerhetjük a masszázs történetét, valamint egy rövid sétát tehetünk a kínai negyed fura piacán is. Ismerjed meg velünk Thaiföld rejtett történelmét! Mi már várunk!

Eszenyi Zoltán

Bangkoki Magyar Központ

thaifold@azsia-utazas.hu

Egy kis reklám a végére…

Demmel László: Egy másik posztban már írtunk “Ázsia Lelke” programcsomagjainkról és útjainkról. Ennek a különleges, kulturális Ázsia barangolásnak egyik darabja a program is, amiről ebben a cikkben Zoli is írt. Szerintem, remekül!

Bangkok és környéke azonban nem csak egy rövid barangolást ér meg. Számos programunk van itt és mindegyik sok történelmi és kulturális vonatkozással bír. Össze is foglaltuk ezeket egy különleges katalógusban is. A programokat, túrákat a Bangkoki Magyar Központ szervezi és vezeti is.

Az ÉN BANGKOKOM részletes leírásokat tartalmaz:

  • 8 különleges témájú bangkoki városnézésről,
  • 3 egész napos Bangkok környéki kirándulástól,
  • 2 különleges, több napos Bangkok környéki programról.

Bangkok lelkéről és rengeteg izgalmas felfedezni valójával kapcsolatos részletes és aktuális útiterveink információs könyvtárunkban megtalálhatók itt:

YOURDESTINATION – INFORMÁCIÓS ÉS KATALÓGUS KÖNYVTÁR

Write A Comment