ÁZSIA HANGJA MAGYARUL

Ha valaki nem csak barangolni, nyaralni indul Ázsiába, nagyon hamar szembe találkozik a „hát, ez most hogy és miért is van?” kérdésével. Ha elég bátor ahhoz, hogy meg is kérdezze, akkor kezdődik a mi problémánk! Nagyon sokszor vetettük rá magunkat a válaszadásra és szinte ugyanannyiszor találkoztunk értetlen vagy gyanúsan egyetértő tekintetekkel. A probléma leggyakrabban nem a kedves utazó készülékében van, hanem abban, hogy Európában nevelkedve, hihetetlenül sok és rettenetesen borzalmasan fals információkkal tömték tele a fejét. Más kultúrkörben is szocializálódott, mint egy átlag  ázsiai, így a legalapvetőbb kapcsolódások is „kínaiak” a számára.

Ezen a problémán igyekszünk segíteni most. De, nem szájbarágósan, vagy éppen másfél kilós értekezéseket írva. A módszer, a könnyed beszélgetés valakivel, aki már saját élményei során, néha saját bőrén is megtapasztalta Ázsia mindennapjait. Olyanokkal, akik túlélték a megismerés első sokkjait és valamilyen szinten élethivatásuknak tekintik Ázsia kultúrájával, történetével, országaival, népeivel való foglalatosságot. 

Az anyagot folyamatosan töltjük fel. Minden egyes blokk egy-egy új és érdekes téma lesz! Amint elkészül egy poscast, riport videó, azonnal felkerül ide és egy saját bejegyzésbe is,. Ott aztán igyekszünk az alapanyagban előkerült témákat szélesebb környezetben is, mint Ázsia varázslatos  „titkainak” részét is áttekinteni.

 

Kellemes videó nézegetést, riport hallgatást és iromány böngészést, de legfőképp nagyon jó szórakozást kívánnak az Ázsia magyar hangjának alkotói!

 

Kína magyaroknak, magyar szemmel

Kína igazán érdekes helyeit, csodálatos kultúráját és izgalmas utazási lehetőségeit megismertető bevezető anyagaink mind-mind arra szolgálnak, hogy felkeltsék érdeklődéseteket egy bátor elhatározás, az azt követő csomagolás és egy személyes kínai barangolás után.

 

Legalább is így volt ez a sorozat felvállalásának idején. Most, amikor e cikket olvasod, már ennél már sokkal többről van szó. Az egyes videók bevezető szövegei már nem isnagyon  találhatók meg az itteni postokban. Tovább fejlődtek, kiegészültek. Már a videóriportokhoz kapcsolható fontosabb és érdekesebb témák bevezetőivé váltak. Ráadásul, nem is hagyják abba fejlődést! Amint előkerül valami új információ, az hamarosan beépül a témát érintő anyag szövegébe.

 

Kellemes olvasgatást és barangolást az oldal cikkei közt!   

Jövő héten... (az anyag feltöltés alatt)

podcast_elo_0

#9: Feltöltés alatt...

Hamarosan...

Ingatlan, konyha, tánc, jóga és visszatérés Kínába

chinese_cooking

#8: A Magyarországon élő kínaiak második generációja gyakran indul bolyongásra Európában és aztán legtöbbször hazatér Kínába. Hogyan és miért? Megtalálhatják-e helyüket a két, egymástól gyökeresen eltérő világ között?

Hamarosan...

Tudósítói hétköznapok mindenfelé Ázsiában

taiwan_01

#7: Egy hiteles nemzetközi tudósító története a magyar felsőoktatástól az ázsiai legfontosabb és  legizgalmasabb történések helyszínein készített riportokon keresztül  a Taiwan- i egyetem doktorandusz képzéséig.  

Részletek...

Megszoksz vagy... ...megszöksz?

shisu másolata

#6: Közös barangolás Viviennel Kínában. Miért is választja a kínai tanulmányokat egy magyar fiatal? Mi a haszna egy külföldön végzett egyetemnek? Milyen karrier lehetőséget ad egy ország hiteles ismerete?

Részletek...

Kard, kereszt, Kína és a  Magyar Monarchia 

osztrak-magyar-gyarmat-tiencsin

#5: Az Osztrák-Magyar Monarchia távolkeleti gyarmatosító trükkjeiről, Kína intézményesített kirablásáról és a boxer lázadásról.  A magyarok huszadik századi tetteinek sok-sok szép  emlékéről  a mai Kína nagyvárosaiban. 

Részletek...

Bocsi, de ez nekem borzasztóan kínai!

chinese_applicant

#4: Egy magyar-kínai tolmács emlékei az egyetemről és a kinti alkalmazotti létről. Mi az amivel neki lehet indulni Kínának itthonról is? Sok-sok könyv, ami még ma is aktuális, mert az ember Konfúciusz óta sem változott.

Részletek...

Kínában nevelkedett, a kínai tanszék vezetője lett

University-of-Science-and-Technology-of-China

#2: Magyar gyerekként Kínában iskolába járni, remek dolog és várhatóan meg is határozza további életedet.
Vendégünk, Salát Gergely Kína szakértő,  sinológus, egyetemi tanár Magyarországon és zenekar alapító rockzenész is.

Részletek...

Távoli kínai tartomány - a Kőbányai út 

children_of_the_green_dragon

#3: Lehet-e magyar rendezőnek hiteles játékfilmet forgatni a magyarországi kínaiakról? Be lehet -e igazából merülni az itteni kínaiak életébe?

Erről szól a Zöld Sárkány gyermekei. És erről beszél a film rendezője, Miklauzic Bence is. 

Részletek...

A világcsavargókat  is mindig szívesen látjuk!

­»´äşű¦h§Q¨Č´ä¤ÎĄéĄj¤¤¦ˇ¤T®é¦|˛îˇu±i«OĄJˇvŞşĆ[Ąú˛î

#1: Mindenhol otthon a világban. Mi visz rá valakit arra, hogy fél életét eredeti otthonától távol, a világban barangolva töltse? Hogyan lesz valaki világcsavargó? Miért pont Ázsia és miért Kína? Tényleg egy életre gyógyíthatatlanul megfertőz, ha pár évet Kínában töltesz?

Részletek...

Kambodzsa magyar hangjai


 Az itt elhangzó podcastok célja bővíteni és gazdagítani a Kambodzsával foglalkozó hazai (kissé hiányos) tudásanyagot, illetve egy átfogó képet és ismeretet adni a magyar hallgatóságnak az ország múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőbeli kilátásairól. Szakértők nyilatkozatai és előadásai, továbbá a Kambodzsában élő magyarok  személyes életútjának a bemutatásán keresztül.

Hamarosan... (az anyag feltöltés alatt)

Siem-Reap-Angkor-Wat

Hamarosan...

Hamarosan...

Hamarosan... (az anyag feltöltés alatt)

Siem-Reap-Angkor-Wat

Hamarosan...

Hamarosan...

Az erőszaknak megvolt a hagyománya Kambodzsában is...

jayavarman-vii

#1: Először kis királyságok alakultak, majd összeálltak az ősi Funanná. Következett a két Csenla, amelyből a "szárazföldi" lett a ma ismert Khmer Birodalom. Meg is hódította majdnem az egész félszigetet. Lelkesen  hódítottak vagy éppen vesztettek. Vietnám,  Sziám, Laosz és a Csamok királyságai is lelkesen részt vettek ebben a játékban. Ez nem ment komoly erőszak nélkül...

Részletek...

Költözés a Bakonyból  Kambodzsába

1_magyar_tamas

#1: Különleges utazás: vadász - mentős - rendőr - ENSZ missziós egyenruhák során át Kambodzsába. Polgárháború, gerilla harc és demokratikus választások felügyelete Délkelet-Ázsia mélyén.   Aztán még 28 év az újonnan választott hazában. Egy hiteles  kambodzsai magyar története.

Részletek...

A Kambodzsai ENSZ misszió hétköznapjai

2_magyar_tamas

#2: Egy magyar és teljesen fegyvertelen rendőr küldetése a  mások polgárháborújában  a dzsungel mélyén.  30.000 ember kék sapkában és az eredmény: egyszerre két miniszterelnököt is sikerült megválasztani. Miért tért vissza ezek után Tamás oda és miért is van ott 28 éve?

Részletek...

A Hun-ok. Család, kormány, Kambodzsa

3_magyar_tamas

#3:Van nekik egy miniszterelnökük, már vagy harmincöt éve. Van egy királyuk is, akit mindenki tisztel. Családi biznisznek látszik az egész ország, de nem az. A nyugati demokrácia hiánya látszólag senkit sem izgat. Most az egyik leggyorsabban fejlődő állam. Melyik az?

Részletek...

Vietnám, Thaiföld, Laosz, Japán, Nepál, Bhután, Tibet, Mianmar (Burma) magyar szemmel - feltöltés alatt

Sok anyag vár még feltöltésre és hetente születnek újabb és újabb riportok. Kérünk, gyakran látogass meg minket!


SŐT! Amire igazán kérünk: ha bármilyen Ázsiával kapcsolatos kérdésed van és nem találsz választ ezen az oldalon, írj nekünk bátran! Szívesen válaszolunk és ha tudjuk ki is egészítjük a válasszal oldalunkat! Az alábbi linkre kattintva, már kezdheted is!

Szerzőinkről

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Demmel László

"Negyven évnyi izgalmas barangolás Ázsiában, nem turistaként..."

李奇 (Lǐ qí)

李奇 (Lǐ qí)

"Egy magyar kínai. Két világ között, pont középen..."

Röviden magamról és hosszasan Ázsiáról...

Gyermekkorom óta imádom és 1985 óta szorgalmasan járom Ázsia országait. Hivatásom (karmám?) lehetővé tette, hogy hosszú éveket töltsek el itt és nem turistaként. Ez az időszak lehetővé tette, hogy megismerjem és talán meg is értsem az itt élők történelmét, kultúráját, szokásait. Annyira megfogott ez a csodálatos kontinens, hogy 2007 és 2016 között talán, ha összesen hatvan napra mozdultam ki innen.  Ma már csak évi fél évet, az őszi, téli, tavaszi szezont töltöm kint folyamatosan, illetve a nyári (június, július, augusztus) hónapokat. A "maradék" a családomé.

Az alábbi írás kicsit összefoglalja, mit sikerült összerakni az utóbbi körülbelül 50 évben és mitől is olyan különleges ez a lehetőség az Ázsiába utazóknak is.

Ázsia és én...
Hamarosan...
Dobrai Csenge

Dorbai Csenge

"Kelet-Ázsia társadalmi folyamatait kutatni csak életcélként érdemes..."

Magamról és Kambodzsáról...

Egyetemi tanulmányaimat szociológia és nemzetközi tanulmányok szakon végeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Jelenleg a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársaként dolgozom.

 Kutatási területeim közé tartozik az emlékezet - és traumakutatás (pl. traumatizált társadalom, történelmi traumák emlékezete, az erőszak traumatizáló hatása kollektív és egyéni szinten), illetve a reziliens életutak vizsgálata, melyet oral history módszertannal kutatok.

 Jelenlegi empirikus kutatásom fókuszában Kambodzsa áll; a khmer múlt integrálása a jelenben, a khmer emlékezetpolitika, nacionalizmus, nemzetépítés és identitástudat tanulmányozása hazai Délkelet-Ázsia-kutatók, Kambodzsa-szakértők, sinológusok, volt kambodzsai nagykövetek és ENSZ békefenntartók közreműködésével.