Meghallgattam a CCSA 2020. január 5.-i üléséről közzétett sajtótájékoztatót. Mivel nem akartam hinni a fülemnek, nekiveselkedtem másodszorra is. Akkor sem lett jobb a helyzet, de legalább már nem kellett kávét inni a vérnyomásom emelésére.

 

Aztán úgy 16 órával később és minden további értesítés nélkül és természetesen a január 5.-i  tájékoztatással ellentétben azonnal megemelték covid riasztási szintet módosították ezelőtt megjelent egy friss hír arról, hogy a tegnapi tájékoztatással ellentétben máris megemelték covid riasztási szintet! Ez csak annyit jelent, hogy mindenki maradjon otthon a szórakoztató létesítmények tuti, hogy nem nyitnak ki teljesen, a helyi kormányzók (pl. Phuket, Pattaya) lezáró intézkedései is tuti, hogy maradnak.

 

Ez a két egymást követő, mondjuk úgy: „rakás” is egy jó hosszan, már hónapok óta tartó és egyre fokozódó bürokratikus káosz két friss és fontos darabja.

A sajtótájékoztatón elhangzottak összefoglalója és a hozzájuk fűzött saját kommentjeim dőlt betűkkel:

- Mára a világszerte jelentett megbetegedések napi száma jelentősen megnőtt, mára 1 920 782 megerősített eset, köszönhetően az Omicron variánsnak világszerte észleltnek. Thaiföld a 25. helyen áll a világon a COVID-19-es esetek számát tekintve.

 

Ez tulajdonképpen igaz, de, a „25. hely”  alapvetően egy elfedése annak, hogy Thaiföldön az összes felfedezett esetszám (amelynek max. 10%-a produkál bármilyen tünetet) két év alatt nem volt több mint a 70 milliós lakosság  3.6%-a és a vírussal összefüggésbe hozható  elhunytak száma is csak 3.1 tízezrelék. A hivatalos járványstatisztika ábrája alapján az is látszik, hogy az estszámok alakulásának semmi köze sincs a beutazó turistákhoz. Ennek ellenére őrájuk fogják az összes problémát.

 

Ez egy remek sumák előkészítés a holnap várható és a jelenlegi politikai pártok kemény   harcát valószínűleg az egészségügyi miniszter javára billentő döntésekre. Ebben a politikai csatározásban néhány százezer vagy millió idegen (farang) nyaraló szórakozása vagy pénztárcája nem igen számít.       

- A CCSA megvitatta a növekvő számú eset kezelésére vonatkozó tervet. Néhány egyéb intézkedést mérlegelnek, és szükség szerint folyamatosan módosítják. Néhány módosításról a CCSA pénteki ülésén dönthetnek. A CCSA szeretné megnyugtatni a közvéleményt, hogy a kapcsolódó hatóságok felmérik a közegészségügyi intézkedések kezelésének legjobb módját az egészségbiztonság egyensúlyának és a gazdasági tevékenységek normalizálásának érdekében.

 

Ez egy hatalmas rizsa arról, hogy gőzük sincs mit kellene csinálni az alapvetően a korrupció és pártharcok következtében kialakult helyzetben.

Gyakorlatilag nem sikerült egyetlen eddigi, nem határellenőrzéssel megoldható rendelkezést sem teljesen végrehajtani, majdnem egy évet csúszott az oltás bevezetése, teljesen lepusztult a turizmus, sok millió belső munkanélküli „keletkezett”, az alacsonyabb színvonalú és gyakorlatilag nagyrészt külföldi, gyakran illegális munkásokra alapozott iparágak (például az építőipar, munkaigényes mezőgazdasági ágazatok, stb.) nagyrészt bedőltek.   

- A Phuket Sandbox program kapcsán a szállodai vállalkozók javaslatot tesznek a tünetmentes vendégek számára a szállodai elkülönítési intézkedésre, hogy segítsék a tartományban a megfelelő férőhelyhiány kezelését és az Omicron-változat fertőzésére való felkészülést, miközben folytatják a turisztikai üzletágat a tartományban. homokozó terület.

 

Ez szép, de pontosan mit is jelent?


Erre a problémára (végrehajthatatlan covid rendelkezés) lehetőségre jó pár szakértő felhívta a figyelmet. Ők már nincsenek a mostanában foglalkoztatott szakértők között…

 

-        A főnökség azonnal a sz@rban hagyták a korábban preferált (SHA, SHA+) szálláshelyeket. Annak ellenére, hogy ezek döntő többsége egy bizonyos erőközpont és annak baráti körébe került az utóbbi két évben

-        A szállodáknak azért ez egy feldobott magas labda. Ha elfogadják, további 10-14 napot ráterhelhetnek az utazókra, akik képtelenek ezt kivédeni. Várhatóan ugyanúgy 3-4x szorzó lesz a normál árakhoz képest. Ugyanúgy, mint az SH(+) vagy a karantén rendszer esetén

-        Ha ezt jóváhagyják, erre a költségre (hatóságok által bezárt tünetmentes utasok) tuti, hogy nagyon kevés biztosító fog fizetni. Nem ettek meszet, az eddigi tapasztalataik szerint is a thai covid kórházi számlák 2-5x túlárazást tartalmaztak. 

- A Test and Go program további értesítésig továbbra is fel van függesztve. Azok, akik december 22. előtt már regisztráltak a Thailand Pass rendszerben, továbbra is utazhatnak Thaiföldre az eredeti utazási terveik szerint. A CCSA pénteki közgyűlése tovább tárgyalja a Test and Go program felfüggesztésének időtartamát.

 

Az előzőek alapján ez biztosan megtörténik és így rengeteg, már eddig befizetett szolgáltatás   pénz „marad meg” biztos kezekben. És ezek a kezek nem az utazók financiális végtagjai lesznek.

- 2022. január 1. és 4. között összesen 32 627 utazó érkezett Thaiföldre. Ebből a számból 19 311 utazó a Test and Go vagy a karanténmentességi rendszeren keresztül lépett be. 10 767 utazó lépett be a Sandbox rendszeren keresztül, 2 549 utazó pedig 7, 10 és 14 napos karanténon keresztül.

 

Az összes (január első négy napján érkező ) utazóból 605-en mutattak pozitív COVID-19-t, ez 1,85 százalék.

 

Itt csak annyi látszik, hogy az előre beharangozott hurráoptimista jóslások negyede sem teljesült. Még szomorúbb, hogy a T.A.T. statisztikái szerint ez kb. tizede a covid előtti aranykor 2018-2019 évi számainak. Van persze szokásos thai homály is benne. Mennyi is ebből a belépő nem turista részesedés? Rossz nyelvek szerint a fele.)   

- Jelenleg a következő tíz tartományban a legtöbb COVID-19 fertőzött: Chonburi (529), Bangkok (408), Ubon Ratchathani (315), Samut Prakarn (259), Khon Kaen (164), Phuket (138), Chiang Mai ( 135), Nakorn Si Thammarat (91), Phatthalung (87) és Nonthaburi (78)

 

- Annak ellenére, hogy a 2022. január 5.-i esetszám az Omicron-változatnak köszönhetően meglehetősen megnövekedett, az új esetek halálozási aránya kicsi. 2022. január 3.-án jelentették a legkevesebb halálos áldozatot 2021 áprilisa óta.

 

Ez egy fontos kijelentés, csak épen senki sem figyelt oda rá. Az Omikron pontosan úgy viselkedik, ahogy leírták. Megkapod, hörögsz egy kicsit, de ebbe a variációba már nehéz belehalni. Ráadásul, (lásd az előző grafikont) a bruttó esetszám is folyamatosan csökken és ezen belül nő csak az omikron aránya. Ez alapján nehéz lesz hitelesen megmagyarázni a holnapi döntést. Már ha valami csoda folytán az a „egyelőre csak Phuket Sandbox” lesz az.

Comments are closed.